Home Columns Henk Fraser, rolmodel en oud PSV’er met een groot karakter

Henk Fraser, rolmodel en oud PSV’er met een groot karakter

4158
0

Er zijn van die trainers die soms opvallen door niet op te vallen. Zo’n type is Henk Fräser.

We vallen daarom ook meteen met de deur in huis; wat een karakter en wat een persoonlijkheid.

Heeft u Henk Fraser ooit weleens niet zichzelf zien zijn of nerveus voor de camera zien staan? Fraser is als trainer van Sparta niet vaak in het nieuws maar als de nuchtere coach iets zegt, snijdt het vaak hout.

Kom bij Fraser niet aan met sterallures of vedettegedrag want je wordt keihard aangepakt. Hoe staat Fraser eigenlijk in het momentum van de laatste maanden? Racisme, discussies, kwetsen, beschuldigen over en weer etc?

Sparta-man Henk Fraser is een man met een groot karakter en pleit in ieder geval voor meer nuance in het racisme debat dat momenteel in Nederland gevoerd wordt. De oud-verdediger vindt dat sommige reacties te ver doorslaan en denkt dat dit alleen maar averechts werkt.

Fraser werd zelf in Paramibo geboren en kende een mooie profcarrière in Nederland. De oud-speler van Oranje was enkele jaren terug ook in dienst bij PSV als jeugdtrainer en sprak meermaals uit onder de indruk te zijn van de Herdgang en de gehele PSV organisatie.

Hoe kijkt hij aan tegen racisme? Naar eigen zeggen is hij mondjesmaat in aanraking gekomen met racisme en discriminatie. Zoals gezegd is Fraser een man met een sterk karakter en dat blijft ook wel uit zijn ervaringen en standpunten die hij in neemt over vermeend racisme.

Fraser deelt een ervaring. “Ik heb meegemaakt dat ik als tiener voor een nachttent stond en dat de portier me weigerde, terwijl mijn blanke rijgenoot wel binnenkwam. Maar denk je dat ik mijn trots op zo’n moment liet krenken door zulke zielige types?”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Fraser, sterk van karakter, wil geen ‘slachtoffer’ zijn. “Wat voor mij wel vaststaat, is dat zo’n portier niet symbool staat voor Nederland: 95 procent van de mensen is geen racist.”

De Sparta-trainer vindt sommige reacties dan ook overtrokken. “Discriminatie mag niet. Ik denk dat ieder normaal denkend mens zo redeneert. Alleen: je kunt ook te ver doorslaan”, doelt hij op sommige gasten in talkshows.

“Ik zie mensen op televisie verschijnen die zich werkelijk overal gekwetst over voelen. Ze zijn slachtoffer van dit, van dat, van zus en zo. Ik kan niet tegen dat gejank. Tegen die extremelingen aan de andere kant van het racismedebat evenmin, trouwens. Die kleine groep idioten verpest het voor de rest.”

Fraser betreedt dagelijks de Sparta-kleedkamer, waar spelers met verschillende achtergronden gebroederlijk naast elkaar zitten. De zesvoudig Oranje-international hoopt dat dit binnenkort in de maatschappij ook het geval is. “Dat we met elkaar tot een samenleving komen waarin de tenen iets minder lang worden, schreeuwlelijkerds minder ruimte krijgen in de televisie-talkshows, en iedereen elkaar gewoon waardeert en respecteert”, klinkt het.

“Als we een einde willen maken aan discriminatie, moet er een einde komen aan álle vormen van discriminatie. Niet alleen die van zwarte mensen; ook bijvoorbeeld die van vrouwen die nog altijd minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. Of van transgenders, of welke minderheid dan ook.”

Ook Wim Kieft is lyrisch over Henk Fraser. Kieft is onder de indruk van de houding en standpunten van Fraser en roemt in zijn column in de Telegraaf de Sparta trainer om zijn karakter.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here