Home Nieuws Hans van Breukelen: ‘Willy liet PSV geloven in grote successen’

Hans van Breukelen: ‘Willy liet PSV geloven in grote successen’

297
0

De carriere van Willy van der Kujijlen werd zaterdagmiddag geëerd in de door de club geregelde dienst in het Philips Stadion.

De vrouw, kinderen en kleinkinderen van Willy van der Kuijlen zagen zaterdag een mooie plechtigheid over de carrière en het leven van hun dierbare ‘Mister PSV’, die afgelopen maandagmorgen overleed aan de gevolgen van Alzheimer.


PSV coryfeeen als Hans van Breukelen en voormalig PSV-manager Kees Ploegsma spraken in het Philips Stadion de familie van der Kuijlen toe en eerde diens bijzondere carrière.

Van Breukelen noemde Van der Kuijlen de man die PSV liet geloven in grote nationale en internationale successen. Het RVC lid wees daarbij naar de winst van de UEFA Cup in 1978.

“Na de wedstrijd droeg jij het prachtige shirt van Bastia, met op de voorkant groot de beeltenis van de Corsicaanse vrijheidsstrijder Pasquale Paoli. Kan het treffender? Met de winst van de UEFA Cup brak PSV op dat moment de hegemonie van de clubs uit de Randstad. Willy liet de mensen geloven dat succes ook voor clubs uit het zuiden was weggelegd. Er werd tot dan toe altijd over PSV’ers gesproken als boertjes, maar daarna zijn we boeren geworden. Een geuzennaam waar we trots op zijn. Dat zaadje is in 1978 gelegd door Van der Kuijlen en zijn teamgenoten. PSV staat nu op 24 landstitels, waarvan zeventien sinds 1978. Daar mogen we Willy voor altijd dankbaar voor zijn.”

Ook Bjorn van der Doelen had een bijdrage. “En dan roepen 35.000 man: Skiete Willy! Zo hard als je kan”, zong voormalig PSV-middenvelder en singer-songwriter Björn van der Doelen over de oerspreuk over Willy van der Kuijlen, die over een kiezelhard schot wist te beschikken.