Home Nieuws Guus Hiddink geniet nog altijd van halve finale Real Madrid – PSV:...

Guus Hiddink geniet nog altijd van halve finale Real Madrid – PSV: ‘Het was zeker geen kat en muis’

629
0

In gesprek met Voetbal International kijkt Guus Hiddink terug op de Europese zegetocht van PSV in het seizoen 1987-1988.

De veroverde in Stuttgart de Europa Cup en beleefde een extreem succesvol seizoen onder de beginnende trainer Guus Hiddink. Op weg naar Stuttgart versloeg PSV Galatasaray, Rapid Wien en Girondins de Bordeaux alvorens de eerste echte Europese topclub zich aan wist te dienen. Real Madrid met de aanwezigheid van een waar sterrenensemble, ook toen al.


PSV werd kansloos geacht maar de ploeg was behoorlijk gegroeid en inmiddels uitgebalanceerd met spelers als Lerby, Vanenburg, Koeman en Nielsen. In Spanje zag men op tegen het tweeluik met PSV want de ploeg wist indruk te maken in de maanden voor de halve finale.

Guus Hiddink weet zich de clash nog als de dag van gisteren te herinneren. In gesprek met VI blikt Hiddink terug: ‘Real Madrid had ook toen een mooie ploeg. Met mannen als Butragueño, Hugo Sánchez, Camacho, Gordillo, Sanchis. Die konden vooraf met een gerust hart zeggen dat ze minimaal de halve finale zouden gaan halen. Wij hadden erop gehoopt, voor hen was het een must. En meteen in Madrid hebben we onszelf laten zien. We herstelden snel van een vroege achterstand en in de eindfase hadden we zelfs nog kansjes op een uitzege. Het was absoluut geen wedstrijd tussen kat en muis’, zegt Hiddink over het minimale klasse verschil van weleer.

Real Madrid doelman van dienst Francisco Paco Buyo schoot Hiddink precies 10 jaar later nog aan over rolletje van Edward Linskens. ‘Tien jaar later begon die keeper van Real Madrid meteen over dat rollertje van Linskens te praten’

Hiddink kan het zich allemaal nog precies herinneren. ‘Tien jaar na deze Europa Cup werd ik trainer van Real Madrid. Wie denk je dat er keeperstrainer was in mijn staf daar? Paco Buyo. Hij begon meteen over dat rollertje van Linskens te praten. Vincent del Bosque was ook bij dat gesprek. Geweldig. We hebben ter plekke de geschiedenis herschreven. Buyo baalde nog steeds van dat rollertje’, aldus Guus Hiddink over de triomf van PSV.

De terugwedstrijd in Eindhoven eindigde zonder de geschorste Ronald Koeman in een 0-0 remise, waarbij beide ploegen kansen kregen de wedstrijd te beslissen. Hans van Breukelen was beslissend voor PSV maar Gerald vangburg was diep in de 2e helft nog dichtbij de winnende treffer na een technisch hoogstaande actie.

PSV plaatste zich zodoende voor de finale in het Neckar Stadion van Stuttgart, tegenwoordig genaamd Mercedes-Benz Arena. De rest is prachtige geschiedenis geworden.


Facebook Comments Box