Home Columns Gerust op een goede afloop: Hoe PSV Benfica cijfermatig wist te overklassen...

Gerust op een goede afloop: Hoe PSV Benfica cijfermatig wist te overklassen met 43 aanvalsgolven om 23

1309
0

PSV en Benfica strijden dinsdagavond om het felbegeerde ticket voor de UEFA Champions League. Het betreft meteen de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

De uitgangspositie is voor PSV iets minder gunstig met de nieuwe regels van de UEFA inzake de uitdoelpunten want een 1-0 overwinning zou normaal gesproken goed zijn geweest voor kwalificatie voor de Champions League. De nieuwe regel zegt dat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen en dat heeft dan weer als voordeel dat een tegendoelpunt van Benfica in Eindhoven ook niet meer dubbel telt.

Davy Propper was na afloop van PSV – Cambuur helder over dinsdagavond. Vol zelfvertrouwen en met een lach op zijn gezicht zei Propper: ‘Ja, we gaan ze pakken dinsdag’, aldus Davy Propper. Wie de wedstrijd Benfica – PSV goed weet te analyseren kan ook best gerust zijn op een goede afloop want de uitslag geeft een ander beeld van de daadwerkelijke wedstrijd. PSV was namelijk cijfermatig de veel betere van de twee ploegen in Stadio Da Luz.

Op de eerste 10 tot 15 minuten na, wist PSV te sprankelen in Lissabon. De ploeg speelde agressief en goed voetbal en trakteerde het elftal van Jesus in eigen stadion op de ene na de andere aanvalsgolf. PSV overheerste Benfica door in 90 minuten voetbal maar liefst 43 aanvalsgolven te produceren, tegen 23 van de Portugese ploeg. Simpel gezegd kwam Benfica vaak niet onder de druk van PSV uit. Daartoe heeft men in het topvoetbal een fitte en sterke selectie nodig. Fit is de ploeg van Roger Schmidt zeker wel. De spelers van Benfica zaten er flink doorheen tussen minuut 70 en 90, wat weer resulteerde in diverse wissels.

PSV wist Benfica in eigen huis te overklassen met met name in de tweede helft prima aanvalsspel. De ploeg van Schmidt creëerde dus feitelijk twee keer zoveel aanvallen dan de ploeg van Jorge Jesus. Dat gaat veel goeds beloven voor de thuiswedstrijd. PSV wist cijfermatig de overhand te behouden in Stadio Da Luz want de ploeg van Schmidt had veel minder overtredingen nodig dan de ploeg van Jesus; 8 om 16, wat resulteerde in 2 gele kaarten om 5 gele kaarten.

Door de vele aanvalsgolven stond de ploeg van Schmidt ook 8 keer buitenspel, waar Benfica slechts 2 keer werd afgefloten. Eran Zahavi stond na zijn doeltreffende uithaal slechts enkele centimeters buitenspel. PSV kreeg 4 hoekschoppen, tegen Benfica 3. Wel wist de ploeg van Jesus te scoren uit een van de hoekschoppen. De keepers van diensten kregen redelijk wat ballen te verwerken, waarbij Joel Drommel slechts twee keer reddend diende op treden. Zijn Portugese collega moest zich maar liefst zes keer flink strekken om een PSV doelpunt te voorkomen.

De PSV achterban kan best gerust zijn op een goede afloop, al moet de wedstrijd natuurlijk nog gespeeld worden. Details kunnen ook in Eindhoven verkeerd uitpakken. Maar een elftal wat in een Europese uitwedstrijd dit spel op de mat weet te leggen, kan met meer vertrouwen de return in eigen huis tegemoet zien dan de tegenstander, die juist in eigen huis cijfermatig overklast werd.