Home Columns Gerbands niet te spreken over mediahype

Gerbands niet te spreken over mediahype

12
0

Toon Gerbrands is niet te spreken over het weinige vervolg wat er is gegeven naar aanleiding van de ongeregeldheden in Madrid. Gerbrands stoort zich aan de personen die met veel ophef allerlei uitspraken deden maar hier vervolgens niet meer op terugkwamen.

De beelden vanuit Madrid spraken voor zich maar het was inderdaad gênant te noemen hoe sommige politici zich met de zaak bemoeide terwijl er achteraf nagenoeg weinig opvolging op is gekomen. Ministers en ook premier Rutte voelden zich genoodzaakt te bellen met collega ministers in Madrid om hun excuses aan te bieden voor de wanordelijkheden van een klein deel van de PSV fans.
Achteraf gezien lijkt het meer een kwestie geweest van willen scoren met uitspraken over minderheden en/of zigeuners in een tijdsepisode waarin veel aandacht is voor minderheden en vluchtelingen. De aanslagen op Zaventum namen het nieuws rondom de muntjes incidenten meteen over en terecht ook gezien de omvang van het gebeuren. Een zelfde groep supporters, afkomstig uit Engeland en Tjechie, hield in de dagen rondom de terugronde van de Europese wedstrijden in maart ook huis in Barcelona, Madrid en Rome, maar daar werd weinig tot geen aandacht aan besteed in de vaderlandse media van de betreffende clubs. Hoe anders was dit in Nederland.
De Nederlandse media doken als aasgieren op de beelden vanuit Madrid. Zelfs de heren Derksen en van der Gijp, meester in het wekelijks kleineren en kwetsen van mensen, spraken er schande van. Voetbal Inside is immers anders, vinden zij. Dat is satire en moet op zijn tijd kunnen. Toon Gerbrands ontdekt nu ook dat veel mensen, politici maar ook veel mediavertegenwoordigers, vaak boter op het hoofd hebben in het geval van veel besproken onderwerpen gerelateerd aan minderheden of kwetsbare groepen of personen.

“Ik had in mijn kamer bij PSV huilende mensen aan het bureau, echt hoopjes ellende”, vertelt Gerbrands in het Algemeen Dagblad. “Van sommigen stond het hele leven op de kop en ze waren behoorlijk in paniek. Het was voor de meesten een soort spel tussen bedelaars en voetbalfans geweest, zo gaven ze aan.”

Gerbrands neemt afstand van de actie van de PSV-fans, maar begrijpt niet waarom de media er ineens niets meer over melden. “Vlak na het opduiken van de video’s leek het alsof de hele wereld erover wilde berichten. Er werd in duizenden verhalen over geschreven en daarin las ik onder meer over internationale rechtshulpverzoeken. Wij hebben beloofd overal aan mee te werken. En nu? Niets. Helemaal niets. Begrijp mij goed, ik vind het prima dat de betrokkenen niet verder zijn gestraft, omdat er blijkbaar toch te weinig rechtsgrond voor is”, vervolgt Gerbrands. “Wat mij wel stoort is het feit dat mensen op functies met een grote maatschappelijke impact zich zo makkelijk laten meesleuren met mediahypes. (…) Er is veel geroepen om te scoren in de media, maar uiteindelijk heeft alleen PSV zijn verantwoordelijkheid genomen.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here