Home Nieuws Geen internationale schorsing voor vier PSV’ers na politieke uitingen

Geen internationale schorsing voor vier PSV’ers na politieke uitingen

1191
0

Eran Zahavi maakt moeilijke dagen door na de bruto overval op zijn woning.

Daags na het incident in Buitenveldert, is de politieke situatie in thuisland Israel ook onrustig waardoor Zahavi er nog een punt van onrust bij heeft. De situatie in Israël laat andere PSV’ers ook niet onberoerd getuige de reacties.


Via Instagram Story liet niet alleen Zahavi van zich horen maar ook Jordan Teze, Rosario, Ihattaren. Laatst genoemden kiezen duidelijk partij voor de Palestijnen. Het wakkert onrust aan.

Vanaf 2014 is het namelijk volgens de FIFA-regelementen verboden om je als sporter politieke te uiten tijdens en rondom wedstrijden. Het was voor de telegraaf aanleiding om contact te leggen met sportrecht advocaat Jan Kabalt. Kabalt denkt niet dat de vier PSV’ers een vorm van een schorsing riskeren na hun uitingen. “Hooguit bij hun club of met sponsors als ze dienaangaande afspraken in hun contract hebben”, vertelt Kabalt aan De Telegraaf.

“Maar naar mijn oordeel kan er door de KNVB, UEFA of FIFA niet tegen uitingen van spelers buiten de wedstrijden om – op hun persoonlijke Instagram- of Twitter-account – worden opgetreden. Een dergelijk verbod zou in strijd zijn met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, de vrijheid van meningsuiting.”

Volgens Kabalt gaat de FIFA-regel vooral over woorden die gezegd worden, gebaren en het tonen van teksten op shirts die onder het wedstrijdshirt. “Daar tegenover staat dat de FIFA de nationale bonden heeft opgeroepen om coulant om te gaan met spelers die tijdens of rondom de wedstrijd knielden als steunbetuiging voor George Floyd en/of de Black Lives Matter-discussie.”


Facebook Comments