Home Nieuws Een supertalent in een dip bij Ajax; opgebloeid bij PSV

Een supertalent in een dip bij Ajax; opgebloeid bij PSV

21
0

VI bracht deze week een mooi artikel over Steven Bergwijn uit. Als we het weekblad mogen geloven hoeven we als PSV achterban niet lang te treuren over het vertrek van Memphis Depay, immers het volgende supertalent staat in de startblokken om het stokje van Depay over te nemen. De geschiedenis leert ook dat de aanwas van een voetbalclub zich blijft ontwikkelen. Na het vertrek van bv Balazs Dzsudzsak stond Dries Mertens klaar die op zijn beurt weer in ‘ no time’ in de vergetelheid raakte door de overdonderende ontwikkeling van Memphis Depay. Steven Bergwijn gaat de volgende voltreffer worden als we de diverse meningen mogen geloven. We zetten ze op een rijtje.

Of het met zijn leeftijd te maken heeft is nog niet helemaal duidelijk, maar iedereen op de Herdgang loopt met hem weg. Duidelijk is wel dat het jonge talent uit Almere zich keurig gedraagt, goedlachs en vriendelijk is en daarnaast erg leergierig. Diverse spelers en media spreken in het geval van Bergwijn over een talent uit de buitencategorie. Zijn doelpunt tegen Hoofdklasser DOSKO, FC Basel en een prima optreden tijdens de 2-0 winst op Olympique Lyon én goede prestaties op de trainingen lieten zien waarom de verwachtingen zo hoog zijn. De jongeling heeft geen moeite met het hoge niveau en past zich moeiteloos aan.
Sinds hij in 2011 de overstap maakte van de jeugdopleiding van Ajax naar PSV, gaat het prima met de ontwikkeling van de jonge Bergwijn. Het talent is afkomstig uit de Amsterdamse jeugdopleiding. Bergwijn groeit op in Almere, maar als geboren Amsterdammer gaat hij op 7 jarige leeftijd naar Ajax. Bergwijn heeft het niet naar zijn zin in Amsterdam. ‘Ik speelde in de C2-junoren onder Orlando Trustfull, met jongens als Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, maar ik had het daar niet echt meer naar m’n zin. Ik had gewoon geen plezier meer in het voetballen, laat ik het daarop houden.’
Wellicht dat met de ontwikkeling van Bergwijn bij PSV de pijn rondom de transfer van Bazoer naar Amsterdam wat verzacht kan worden. De jonge Bazoer maakt immers eenzelfde prima ontwikkeling door. Bergwijn geniet bij PSV, zien de verslaggevers van VI afgelopen weken. ‘Dit is een mooie week en we spelen alleen maar mooie wedstrijden. Ik doe iedere dag wat ik leuk vind bij een schitterende club, dan kan ik toch alleen maar lachen? Ik zit lekker in mijn vel. Als ik bij PSV en bij het team ben, heb ik inderdaad plezier.’ In juni van dit jaar wordt zijn ontwikkeling beloond met een contract voor vijf jaar.
Bergwijn zelf blijft uiterst bescheiden. ‘Het loopt tot nu toe zeker lekker, maar het kan altijd beter. Je moet nooit tevreden zijn en altijd streven naar meer. Ik geloof in mezelf en weet dat als ik mijn best doe, dat ik kan aanhaken.’
Bergwijn over zijn voorganger Depay: ‘Of ik fan ben van hem? Ja, absoluut. Die jongen geeft elke dag honderd procent en weet dat ook over te brengen op anderen. Hij sprak vorig jaar veel met me en hielp me op trainingen. Met afwerken bijvoorbeeld, hij leerde me dat álles op doel moet. Ik heb veel aan hem gehad. Hij zei dat hij me over een paar jaar in de basis van PSV wil zien, dat ik me moet bewijzen. Daarin is hij zeker een voorbeeld. Elke dag moet ik alles geven.’
Stijn Schaars en Luuk De Jong zijn beiden erg enthousiast over Bergwijn. ‘Vanaf dag één doet hij goed mee. Hij is fysiek wat stappen verder dan een paar anderen, daaraan zie je dat hij een hoop in zijn mars heeft. Het gaat nog niet allemaal goed, en we moeten oppassen dat we niet te snel te veel van hem eisen, maar negen van de tien keer heeft Stevie de juiste bedoeling met zijn passes en acties’, zegt Schaars.
‘Steven is een jongen met echt heel veel potentie. Dat zie je aan hoe hij zich af en toe uit kleine ruimtes frommelt. Als hij zich nog wat verder ontwikkelt, zijn kwaliteiten nóg beter leert beheersen, dan kan hij echt een heel grote voetballer worden. Hij heeft snelheid én kracht, dus kan hij in de acties die hij maakt ook nog eens mensen aan de kant zetten. Toen hij zich in de loop van vorig seizoen aansloot bij PSV 1 verbaasde het me weleens dat hij voor zijn leeftijd al redelijk sterk was. Hij is nog erg jong, zeventien pas. Dat merk je af en toe als hij nog iets te veel wil en dan balverlies lijdt. Maar aan de andere kant is dat juist mooi. Hij wil continu iets creëren. Dat moet hij blijven doen, dát is zijn kwaliteit’, besluit Luuk de Jong.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here