Home Nieuws Een blik op de beginperiode van PSV

Een blik op de beginperiode van PSV

299
0

Een blik op de beginperiode van PSV.

Voetbalclub PSV speelt zijn thuiswedstrijden in het Philips Stadion in Eindhoven dat ruimte biedt aan 35,000 mensen. PSV is 24 keer kampioen van de Eredivisie geweest, heeft 9 keer de KNVB-beker gewonnen, 1 keer de Europa Cup1/Champions League, en 1 keer de UEFA Cup. De trilogie in het seizoen 1987-88 is het hoogtepunt in de glansrijke geschiedenis van de Eindhovense club. PSV is in Nederland een constante kandidaat voor het kampioenschap. De club heeft een lange staat van dienst wat betreft het voortbrengen van een aantal internationale topspelers. De opkomst van PSVis een van de meest boeiende aspecten in de geschiedenis van de club. In dit artikel vertellen we je meer over deze geschiedenis, maar mocht je PSV gedurende het seizoen 2021/2022 willen steunen, dan kun je dat doen door klik hier.

De Eredivisie en PSV

In 1915 speelde PSV voor het eerst in de hoogste divisie. De eerste wedstrijd die de club speelde op 19 september 1915, was tegen de reserves van Willem II. PSV verloor de wedstrijd met 3-2. Begin jaren twintig van de vorige eeuw promoveerde de club naar de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal. In 1925, degradeerde PSV naar de tweede klasse van het Nederlandse voetbal, maar het jaar daarop lukte het ze om weer terug te komen in de hoogste klasse en vanaf dat moment hebben ze alleen nog maar vooruit gekeken.

De start van betaald voetbal in Nederland

1954 was het jaar waarin er voor het eerst professioneel voetbal werd gespeeld in Nederland. Vanaf 1955 was PSV de eerste Nederlandse club die deelnam aan de Europa Cup 1. Ze verloren in de eerste ronde van Rapid Wien. Het verlies toonde aan dat het Nederlandse voetbal op dat moment nog niet van hetzelfde niveau was als dat van de rest van Europa.

Gedurende de jaren vijftig van de vorige eeuw had PSV niet veel in te brengen. In plaats daarvan was het een speler die in de geschiedenisboeken kwam. Coen Dillen, topscorer allertijden bij de club, schreef geschiedenis door in een enkel seizoen 43 doelpunten te scoren, een record dat tot op de dag van vandaag stand houdt. Voorafgaand aan zijn vertrek bij PSV in 1961, was Dillen acht keer achtereen topscorer van de club.

PSV won zijn derde kampioenschap op rij in het seizoen 1962-63, na een 5-2 overwinning op Ajax. Maar het lukte de club niet om munt te slaan uit hun succes. Ze speelden wel weer in de Europa Cup 1 en in de UEFA Cup, waarbij ze het in beide gevallen tot de finale schopten. Begin jaren zeventig werd de Eredivisie gedomineerd door Ajax en Feyenoord enwas PSV niet in staat om grote prestaties te leveren en om met deze clubs te concurreren om het kampioenschap.


Vorig artikelIbrahim Afellay richt pijlen op Peter Bosz: “Ik zou vol voor Bosz gaan’
Volgend artikelAnalisten spreken schande van het PSV zonder spits en halen hard uit naar Schmidt en wisselbeleid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in