Home Nieuws Zou Clay Ruperti Noa Lang ‘een blauwe kaart’ hebben gegeven tijdens Feyenoord...

Zou Clay Ruperti Noa Lang ‘een blauwe kaart’ hebben gegeven tijdens Feyenoord – PSV?

1233
0

Het lijkt daadwerkelijk in aantocht te zijn. Een blauwe kaart. Het zorgt voor ophef alsmede voor vele vragen op sociale media.

Uitgerekend een beeltenis van Bas Nijhuis gebruiken bij een nieuw aan te kondigen spelregel is zowel grappig, tegenstrijdig als even cynisch tegelijk. Maar Voetbal International bleek de combinatie deze week wel aan te durven.

Bas Nijhuis is nu eenmaal een eigengereide scheidsrechter en dus is het interessant te filosoferen hoe Nijhuis met de aangekondigde nieuwe blauwe kaart zou omgaan. De leidsman uit Enschede staat er immers om bekend te ‘kicken’ om zo lang als mogelijk is juist niet te fluiten dan wel in te grijpen in een wedstrijd op het hoogste nievau.

Voetbal International meldde het vrijdag al. De internationale spelregelcommissie van de FIFA gaat een bijzondere aankondiging doen want er gaat getest worden met de invoering van de nieuwe blauwe kaart. Een speler die deze kaart krijgt, moet voor een periode van tien minuten van het veld af. Het geheel zal nog meer discussie gaan vormen is de verwachting maar wellicht is het het proberen waard.

‘The Telegraph heeft vernomen dat de International Football Association Board (IFAB) toestemming heeft gegeven voor een proefperiode met een nieuwe, derde kaart die scheidsrechters kunnen uitdelen. Dit betekent niet dat de Eredivisie-spelers snel te maken krijgen met de blauwe kaart, eerst zal er op een lager niveau een testfase worden uitgevoerd. Het Engelse medium voorspelt dat er vanaf deze zomer al getest gaat worden’, schreef Voetbal International.

Hoe gaat het er precies uitzien? Een scheidsrechter mag een blauwe kaart uitdelen als een speler op- of aanmerkingen heeft op de arbitrage, of als een speler een professionele overtreding maakt. Op de Nederlandse amateurvelden wordt er al volop geëxperimenteerd met het nieuwe plan. In principe is het een simpele nieuwe regel, die overigens nog lang geen zekerheid te noemen is.

Een ontvangen gele kaart zorgt ervoor dat een speler voor tien minuten naar de kant moet. Bij een volgende gele kaart volgt wel meteen een zwaardere straf, namelijk de rode kaart. In de eventuele nieuwe regelgeving krijgt een speler bij zijn tweede blauwe kaart direct rood, net als bij een combinatie van een gele en blauwe kaart.

De nieuwe plannen van de FIFA noopte een PSV-fan deze week tot het stellen van een vraag richting de waarschijnlijk niet geheel objectieve beginnende scheidsrechter Clay Ruperti. ‘Zou Ruperti Noa Lang ‘blauw’ hebben gegeven tijdens Feyenoord – PSV?’, aldus een PSV-fan op X, verwijzend naar het erbarmelijke optreden van de op 600 meter van de `Kuip afwonende beginnende scheidsrechter. Arbiter Dennis Higler gaf Noa Lang namelijk een gele kaart nadat Lang hevig protesteerde net nadat de aanvaller onderuit werd geschopt op de achterlijn. Volgens de nieuwe regel zou Lang dan namelijk met ‘blauw’ worden bestraft.


Vorig artikelPSV-fans oneens over ‘terugkeer’ Yorbe Vertessen, die bij Union 90 minuten op de bank blijft
Volgend artikelNieuwe verdediger kon ‘ineens niet naar PSV komen’ maar kijkt nu ogen uit op ‘prachtige’ Herdgang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in