Home Nieuws Duidelijke taal ED: PSV geenszins bijna bankroet, begroting stijgt naar ruim 100...

Duidelijke taal ED: PSV geenszins bijna bankroet, begroting stijgt naar ruim 100 miljoen euro

3244
0

De transfer van Cody Gakpo naar Liverpool maakt niet alleen op voetbaltechnisch vlak veel los maar ook op financieel technisch vlak.

Want gaat PSV de markt op voor een vervanger, is een veel gehoorde vraag. En is er vanuit financieel oogpunt bezien ook ruimte voor een extra aanvaller voor de linkerkant? De transfer van Gakpo zorgt in ieder geval voor financiële armslag maar met een eigen vermogen van 18 miljoen euro behoeft de club zich financieel gezien geen zorgen te maken. Wel dienen we daarbij de kanttekening te maken dat het eigen vermogen van de club de afgelopen jaren ruim 40 miljoen euro bedroeg. De Covid jaren hebben de club en vele andere clubs geen goed gedaan, is een duidelijke conclusie.

Toch wenst de club de financiële koers iets te gaan bijstellen. Het Eindhovens Dagblad meldt dat PSV de kosten binnen de hele organisatie wil verlagen. Salarissen en afschrijvingen op transfersommen zullen met zo’n 15 miljoen euro per seizoen omlaag moeten. Daarnaast zal er ook binnen de opleiding van PSV moeten worden bezuinigd. Salarissen van jeugdspelers en ook het personeel zijn de afgelopen jaren fors omhoog gegaan en daar moet paal en perk aan worden gesteld, luidt de lezing.

Op sommige vlakken zijn de inkomsten echter sterk gestegen, waardoor de verhalen dat PSV er financieel slecht voor staan totaal niet stroken met de realiteit. Zelfs indien PSV komend seizoen geen Champions League zal spelen, zal de begroting stijgen naar bijna honderd miljoen euro. Dat is bijzonder positief nieuws te noemen.

De afgelopen jaren was PSV echter vooral afhankelijk van verkopen en begon het ieder seizoen met een min van meer dan 40 miljoen euro, waarvan ruim 30 miljoen aan afschrijvingen op aangekochte spelers en vergoedingen aan makelaars en agenten. Om te zorgen dat er jaarlijks geen verlies werd geleden had de club bij het uitblijven van spelen in de Champions League een of meerdere grote verkopen nodig om geen verlies te maken. PSV wil daar minder afhankelijk van worden.

De verkoop van Ibrahim Sangaré in de winter was ook een optie, maar de Ivoriaan wil nu nog niet weg bij PSV en pas komende zomer vertrekken. Het is niet duidelijk welke clubs in de winterstop concreet waren voor Sangaré maar het is duidelijk dat clubs als Newcastle United smachten naar spelers als Ibrahim Sangaré.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here