Home Columns De wedstrijd FK Bodø/Glimt – PSV had niet gespeeld moeten worden

De wedstrijd FK Bodø/Glimt – PSV had niet gespeeld moeten worden

13777
0

Column: Ruim 3000 PSV fans bevolkten in oktober vorig jaar de tribune van het Emirates Stadium bij de zogenaamde inhaalwedstrijd na het overlijden van Queen Elizabeth.

PSV verloor de wedstrijd met 1-0 maar na afloop liep het toch enigszins uit de hand in en rond het uitvak van het Londense stadion. Verschillende stoelen vlogen door de lucht, er werd met vuurwerk gegooid vanuit het PSV vak en de ordediensten konden de PSV en Arsenal fans nog maar net uit elkaar houden. Het gevolg: PSV wordt door de UEFA gestraft.

De Europese voetbalbond heeft al decennia lang meerdere petten op. Namelijk die van organisator van landentoernooien als het EK en de Nations League, maar de almachtige bond organiseert ook Europese voetbaltoernooien. Denk aan de Champions League, de Europa League en de Conference League. De UEFA deelt ook boetes uit en legt schorsingen op maar treedt ook op als bemiddelaar tussen clubs na transfers. Fairplay? Ook dat is de UEFA maar écht straffen doet men niet. Want een club een fikse straf opleggen waar ook aan verdiend wordt, is te complex en tegenstrijdig voor de UEFA. Een boete van 600.000 euro aan Manchester City of PSG opleggen, is hetzelfde als tegen een kleuter zeggen dat hij voor straf eerder naar bed moet.

De UEFA regelt alles en net dat zitten de grotere Europese clubs al jarenlang dwars. Of een zogenaamde Super League zonder de UEFA de perfecte uitkomst is, valt nog te bezien maar feit is dat de voetbalbond teveel petten op heeft. De rechters in Luxemburg komen dan ook spoedig met een uitspraak, waarbij het de verwachting is dat de UEFA bepaalde rechten en taken gaat moeten loslaten en zal gaan verliezen.

Een voorbeeld: PSV moet een boete aan de UEFA betalen omdat er in (!) het stadion van Arsenal, op notabene Engels en niet EU grondgebied, schermutselingen plaats vinden tussen fans van Arsenal en PSV. Engeland weet niet tot de Europese Unie te behoren, is geen Schengen gebied en toch krijgen Arsenal én PSV een boete opgelegd van een orgaan niet zetelend in de EU, maar in Zwitserland. Hoe kan het? Het wordt in ieder geval geaccepteerd.

De burgemeester van Bodø uit het noorden van Noorwegen had na de schermutselingen rond Arsenal – PSV zomaar kunnen besluiten geen PSV fans in zijn stad toe te laten voor de opvolgende en laatste groepswedstrijd tussen FK Bodø/Glimt en PSV. Uit veiligheid, het had gekund. De UEFA was hem echter voor en besloot dat PSV geen fans mee mocht nemen na schermutselingen op niet EU grondgebied, in Londen. Feitelijk geldt Arsenal als hoofdverantwoordelijke voor de schermutselingen en niet PSV want het Emirates Stadium in Londen weet aan Arsenal toe te behoren en niet aan PSV.

Te logisch om überhaupt te moeten benoemen maar de UEFA ziet dat toch anders. Hoe heet die specifieke pet van de UEFA eigenlijk? Wie of wat is eigenlijk de UEFA? Een PSV fan die een vuurpijl het stadion van Arsenal in weet te smokkelen, komt PSV op een boete te staan. Misschien gaat de beste fan voor het eerst van zijn leven naar een wedstrijd van PSV. Nee, Arsenal is verantwoordelijk voor de stewards van Arsenal in het Emirates Stadium. Slecht gefouilleerd? Ja, dus Arsenal is verantwoordelijk want: Londen, Engels grondgebied etc. Het betreffen allemaal zaken voortkomend uit de vele petten van de UEFA.

Deze week stond Napoli – Eintracht Frankfurt op de agenda. Fans van Frankfurt waren niet welkom in de stad Napels, zo besloot de burgemeester van Napels vooraf. Een besluit wat zeer te rechtvaardigen viel. Rond die wedstrijd bleek ook waarom omdat een 400 tal beesten van Eintracht fans zich zwaar hebben misdragen. Het betroffen schokkende beelden van Italiaanse agenten die op een barbaarse en middeleeuwse manier werden aangevallen voor een 400 tal beesten. De burgemeester van Napels had meer dan gelijk om vooraf in te zetten op en verbod van Frankfurt fans.

Terug naar PSV. Feitelijk hadden FK Bodø/Glimt en PSV de zaak moeten omdraaien, zoals de UEFA dat ook doet. Immers, een volgende keer mag de wedstrijd niet in Napels gespeeld worden, is de wereldvreemde voorzitter Aleksander Ceferin van mening. Welke pet heeft deze UEFA dwaas eigenlijk op?

FK Bodø/Glimt en PSV hadden samen moeten optrekken tegen de UEFA, door aan te geven dan niet te spelen als fans van PSV niet welkom zijn bij de wedstrijd. Uiteraard waren beide clubs geschorst en/of uitgesloten geworden. De UEFA doet wel precies hetzelfde maar dan vanuit het eigen standpunt bezien. Ja, de UEFA is organisator van het toernooi maar waarom heeft het ook de pet van handhaving en orde op? Daar gaat in het geval van FK Bodø/Glimt – PSV de Noorse politie én de burgemeester van Bodø over en niet de UEFA.

De wereldvreemde Ceferin heeft gezegd dat clubs straks geen wedstrijden in de Europese clubtoernooien in hun stadion mogen spelen als fans van de bezoekende clubs niet welkom zijn. De topman van de overkoepelende Europese voetbalorganisatie wil de regels daartoe op korte termijn aanpassen.

“Het is onaanvaardbaar dat de Italiaanse autoriteiten nu anders beslissen”, aldus Ceferin. “Daarom willen we dat er consequenties komen als deze afspraak niet wordt nagekomen. Als uitfans het stadion niet mogen betreden, wordt de wedstrijd daar voortaan niet gespeeld. Zo simpel ligt het wat ons betreft.”

Het is opvallend te noemen dat Ceferin geen weerspraak en tegengeluid heeft gekregen van bijvoorbeeld gezaghebbende Europese media. De beelden vanuit Napels spraken in ieder geval voor zich.

Voor de UEFA geldt dan ook dat het het beste is om binnenkort bij de uitspraken van de rechters in Luxemburg ontmanteld te worden en te worden opgeheven. En FK Bodø/Glimt – PSV? Die wedstrijd, zonder PSV fans, die al weken vantevoren alles geboekt en geregeld hadden, had op last van FK Bodø/Glimt en PSV én de burgemeester van Bodø eigenlijk niet gespeeld moeten worden.

What is UEFA?


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here