Home Nieuws De toekomstvisie van PSV: Het verschil tussen het PSV en Ajax-beleid

De toekomstvisie van PSV: Het verschil tussen het PSV en Ajax-beleid

1963
0

Wat is de toekomstvisie van PSV? In dit onderzoek artikel wordt de ambitie van PSV naast de meetlat van die van Ajax gelegd. Ajax is nu eenmaal in Nederland de grootste concurrent en dus zal PSV over Ajax en haar beleid heen moeten springen om dit jaar de schaal naar Eindhoven te brengen.

In juni 2019 kwam het bestuur van PSV bijeen en zijn de toekomstplannen vastgelegd. In deze plannen werd er bekend gemaakt dat de club binnen vier jaar weer bij de top 32 van Europa wil horen. Volgensde club is dat cruciaal met het oog op de verdere toekomst.

“Toon Gerbrands, Algemeen directeur van PSV, concludeert dat de toekomst van de Champions League daar een belangrijke rol in speelt (Algemeen Dagblad, 2019) . In 2023 stemt de UEFA over cruciale onderwerpen binnen het Europees voetbal. Als de club dan bij de beste 32 op de UEFA – coëfficiëntenlijst staat, hebben ze een grote mogelijkheid om in de Champions League te komen.”
Concreet is PSV met vier projecten aan de slag. Ten eerste komt er over een aantal jaren een zogenoemd SportScience Center, een wetenschappelijk onderzoeksbureau op De Herdgang. Ten tweede wordt er gekeken naar uitbreiding van het stadion. Ten derde kijkt de club naar fanbeleving.

Het vierde en laatste punt in de ‘visie 2030’ is internationale groei van de club. Gerbrands refereert aan de Mexicanen die PSV in het verleden heeft gehad. ,,Daardoor is de club in Mexico ongekend populair. PSV zet oud-spelers als Carlos Salcido en Francisco Maza Rodriquez in om de relaties in Mexico warm te houden.”
Samengevat wil PSV dus bij de beste 32 op de UEFA – coëfficiëntenlijst komen en zich jaarlijks kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Dat wil de club door een wetenschappelijk onderzoeksbureau op sportcomplex De Herdgang te plaatsen, het stadion uit te breiden, de connectie met de fans te verbeteren en de vereniging internationaal te laten groeien.

De ambitie van Ajax is als volgt:

“Onze ambitie is dan ook om de komende vijf jaar elk jaar kampioen te worden. Daarnaast willen we in de UEFA club ranking minimaal op plaats veertien terecht komen, overwinteren in de Champions League of de halve finale van de Europa League behalen” (Ajax, 2020).

De koerswijziging van Ajax uit de volgende punten (2019):

1. Het salarisplafond wordt fors verhoogd.
Het gevolg is dat Ajax niet alleen haar goede spelers beter kan behouden, maar de club is ook in staat de zo gewenste ervaring binnen te halen.

2. Uitbreiden van de scouting in Zuid-Amerika
Ajax doet sinds de zomer van 2016 steeds meer zaken in Zuid-Amerika. Spelers als Davinson Snachez, Nicolás Tagliafico, David Neres, Anthony, en Lisandro Martinez worden binnengehaald, terwijl Edson Álvarez uit Mexico komt.

3. Talentenvijver
Ajax heeft de grootste talenten van Nederland als pijler. Spelers als Perr Schruurs (twee miljoen) , Frenkie de Jong (transfervrij), Kjell Scherpen (1,5 miljoen) en Kik Pierie (vijf miljoen). Allemaal spelers die op het eind van hun tienerjaren op doorbreken stonden bij hun club en door Ajax naar de hoofdstad werden gehaald. ‘Scouten en opleiden in Nederland blijft nummer één voor ons’, zegt Marc Overmars.

4. Weg met de Olympische gedachte
De tijd dat tieners bij Ajax speelden omdat ze tieners waren, is verleden tijd. Alleen de allerbesten komen naar Ajax. Zijn die spelers niet op de eigen Toekomst voor handen, dan elders.

De toekomstvisie van Ajax
De afgelopen jaren hebben we onszelf weer op de wereldkaart gezet. We hebben gezien dat het mogelijk is om met aantrekkelijk voetbal en een goede balans tussen jong talent en ervaring, het grote Europese voetbal te verslaan. Dit willen we vaker doen en we geloven dat dit vaker kan als we structureel gebruiken maken van onze kracht, het opleiden van spelers. Onze visie luidt dan ook:

Wij zien een toekomst waarin Ajax wereldwijd de meest iconische en succesvolle voetbalclub is als het gaat om het inspireren en ontwikkelen van talent.’ (Ajax, 2020)

Hoe Ajax wil concurreren met de Europese top
Als Ajax de strijd aan wil gaan met de Europese grootmachten is een kwalitatief sterke selectie nodig. Vanuit historisch oogpunt bekeken is Ajax de club die weet hoe je Europese topspelers opleidt. Door de grote financiële verschillen tussen Nederland en landen als Engeland, Duitsland en Spanje is Ajax niet in staat om deze toppers zelf te kopen. Daarom moet de club slim zijn. Dat wil zeggen, creatief omgaan met de omstandigheden en goed gebruik maken van je eigen kracht.

In het seizoen 2018-2019 heeft Ajax aangetoond dat ze kunnen concurreren met de wereldtop als ze een selectie hebben dat bestaat uit zowel goede zelf opgeleide jonge spelers en kwalitatief ervaren spelers. Talenten als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek aangevuld met internationaal ervaren spelers als Daley Blind en Dušan Tadić. Dat kan zorgen voor succes. Een oplettend en actief beleid op het terrein van scouting helpt om de jeugdige talenten aan te trekken, maar tevens om de het eerste elftal te geven van nodig is. Door jaarlijks in de Champions League te spelen wordt de kans vergroot dat de beste toptalenten bij Ajax willen tekenen. Samen met zelf opgeleide talenten kan op deze manier het ideale team ontstaan. Het team dat ervoor zorgt dat de club naam en faam blijft maken wereldwijd (Ajax, 2020).

Damian Bott, manager Media & Marketing van PSV: ,,Uiteraard kan PSV van Ajax leren. Kijk, het mooie is een ieder geval dat zij natuurlijk uiteindelijk daar onze tactieken hebben overgenomen. Wij hebben juist eigenlijk altijd die balans gehad juist met inderdaad een Guardado en dergelijke. Jongens die een bepaalde senioriteit brachten in het team, een bepaalde balans.”

“Uiteindelijk moeten wij vooral naar onze eigen kracht kijken. Zij zijn een stuk vermogender dan wij zijn”.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here