Home Nieuws De speelstijl komt langzaam in beeld: ‘De spelers lopen naar achter omdat...

De speelstijl komt langzaam in beeld: ‘De spelers lopen naar achter omdat de trainer dat wil’

6829
0

De speelstijl van het PSV onder Ruud van Nistelrooij lijkt langzaam in beeld te komen nu het seizoen gestaag vordert.

Van de elf officiële wedstrijden werden er slechts twee verloren maar twee keer was het even onnodig als armzalig te noemen. PSV verkrampte totaal op bezoek bij FC Twente. De ploeg leek geen duidelijk plan te hebben en kon louter reageren op het aanvallende voetbal wat FC Twente vanaf minuut één op de mat legde. Wat was het speel- en tactisch plan van PSV in Enschede?

Diezelfde vraag kunnen we stellen als PSV – Rangers FC teruggehaald wordt. In Glasgow was Rangers FC na rust wel uitgeraapt en kon Joey Veerman door verder naar voren te spelen PSV gevaarlijker, aanvallender en dominanter laten worden. Het was een minimale tactische omzetting met grote gevolgen. Helaas lette keeper Benitez even niet goed op en de rest is geschiedenis.

In Eindhoven was er eigenlijk geen plan want Rangers zette PSV onder druk waardoor de ploeg van Ruud van Nistelrooij weinig tot niets kon uitrichten. Het resultaat was bedroevend en vooral onnodig te noemen. Een niveau lager gebeurde donderdagavond feitelijk hetzelfde. Natuurlijk probeerde PSV aan te vallen maar een duidelijk wedstrijdplan was niet heel herkenbaar. De kranten zagen na afloop dan ook dat er wel degelijk iets ontbreekt bij PSV. De Volkskrant zag een ‘onsamenhangend’ PSV.

‘Op een avond waarop het chagrijn regeerde in het Philips Stadion raakte PSV verstrikt in zijn eigen twijfels’, klinkt het. ‘Van Nistelrooij is duidelijk nog zoekende hoe hij zijn elftal wil laten voetballen. Een duidelijke lijn is nog onvoldoende te ontdekken in het spel van de Eindhovenaren. PSV oogde tegen de Noorse kampioen vaak ideeëloos, hopend op een ingeving van bijvoorbeeld Cody Gakpo of Xavi Simons’, analyseerde De Volkskrant.

Voetbal International maakte ook een analyse van het spel van PSV na het eerste blok wedstrijden en kwam met een opvallende conclusie. Het weekblad analyseerde eerst en vooral het spel van Jong PSV van vorig seizoen. ‘Van alle teams in de Keuken Kampioen Divisie veroverde Jong PSV vorig seizoen de bal het vaakst in de buurt van het eigen doel. Dat blijkt niet aan de kwaliteit van de spelers te liggen, want met het huidige PSV staat Van Nistelrooij in dat klassement derde in de Eredivisie. Alleen Excelsior en FC Twente herwinnen nog vaker het balbezit binnen 35 meter van het eigen doel. AZ, Feyenoord en Ajax zijn helemaal aan de andere kant van die ranglijst te vinden. Zij komen nauwelijks in dat soort situaties rond het eigen strafschopgebied., aldus VI over het PSV onder van Nistelrooij.

VI gaat verder: ‘Alles wijst dus op een bewuste tactiek bij PSV. De spelers lopen naar achteren en verdedigen in een laag blok omdat de trainer dat wil. Gezien de vele tegengoals onder Schmidt (35 tegentreffers in het eerste Eredivisie-seizoen en 42 in het tweede seizoen van Roger Schmidt bij PSV) is die trendbreuk niet onverklaarbaar’, luidt de analyse van het weekblad over de speelstijl van het PSV van Ruud van Nistelrooij na het eerste blok wedstrijden.


Vorig artikelStatement Britse overheid: Arsenal – PSV lijkt door te gaan
Volgend artikelVermoedelijke opstelling PSV – RKC: Sávio en El Ghazi in de basis, Bakkali terug in het Philips Stadion

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in