Home Columns De onzin over de factor geluk: ‘Het kampioenschap van de laatste minuut’

De onzin over de factor geluk: ‘Het kampioenschap van de laatste minuut’

115
0

PSV won zondag in de blessuretijd van Heracles. Voor velen is het weer aanleiding de factor geluk te benoemen. Wie de gehele wedstrijd heeft gezien kan niet anders concluderen dat PSV de dikverdiende 3 punten mee naar Eindhoven wist te nemen.

Het Eindhovens Dagblad is het voornaamste medium wat de factor geluk, Vrouwe Fortuna zoals de krant het benoemd, aanhaalde in de commentaren en kritieken van maandag. Mocht PSV kampioen worden is het een kampioenschap van de laatste minuut, zoals de krant het ziet. Wat is nu eigenlijk geluk? Die vraag dringt zich eens te meer op omdat men elkaar nu eenmaal geregeld ‘na praat’.

Kenneth Perez wist zondagavond met een zuur gezicht in de Fox Studio te verkondigen dat PSV vrijwel nooit domineert. Het gevolg is dat diverse ‘na praters’ dit klakkeloos overnemen en voor je het weet hebben we het over het geluk van de kampioen. Het is louter onzin.
Kenneth Perez baalt omdat zijn zondagse vriendenelftal vol met Amsterdamse vriendjes PSV niet tot nauwelijks iets gunnen. De Deense analist geldt als Ajax man en probeert zijn voorkeur geregeld onder stoelen of banken te steken maar het chagrijn wat zondag tegen kwart voor 7 van zijn gezicht afspatte was duidelijk waarneembaar. Zijn voorkeuren irriteren in ieder geval duizenden voetbalfans. Blijf weg van die buis beste Kenneth, als je als analist je voorkeuren niet voor je weet te houden.

PSV zou door geluk de ranglijst aanvoeren. Niets is minder waar. Is het geluk dat Isimat in de 93e minuut na een zware kunstgraswedstrijd de aanval kiest in plaats van de verdedigende stellingen in te nemen? Is het geluk dat Jeroen Zoet zowel in Zwolle als in Almelo cruciale reddingen verricht? Het antwoord is nee; Jeroen Zoet is een meer dan volwaardig onderdeel van het winnende elftal. Bovendien wordt de remise in Groningen, ontstaan in de 94e minuut van de wedstrijd, vergeten in de analyse van de zogenaamde ‘factor geluk’ benoemers. Hier liet het zogenaamde geluk PSV dan even in de steek met die rake bal die dwars door de benen van Zoet richting de netten snelde: 3-3.

Is het geluk dat maar liefst 6 tot 7 PSV’ers de aanval kiezen na balverlies van Heracles in de 94e minuut? De ploeg blaakt van geloof en vertrouwen een wedstrijd alsnog te kantelen en dat mag met recht een kwaliteit worden genoemd in plaats van geluk.

PSV – FC Twente; daarover kunnen we kort zijn. Een eigen doelpunt in de blessuretijd van een wedstrijd zonder dat er een tegenstander in de buurt is, mag tot de factor geluk worden gerekend. Bovendien, is die laatste minuut van de reguliere- of blessuretijd ineens geen volwaardige wedstrijdminuut meer?