Home Nieuws De ongemakkelijke houding van Bas Nijhuis; is liegen met de armen over...

De ongemakkelijke houding van Bas Nijhuis; is liegen met de armen over elkaar makkelijker?

5584
0

Bas Nijhuis heeft zaterdagavond de terechte woede van Roger Schmidt op zijn hals gehaald en tegelijk bij veel voetbalfans grote twijfel gezaaid.

De leidsman heeft zich uitgelaten in bewoordingen die in geen enkele context door een scheidsrechter geuit mogen worden. Niet in een grapje, niet in een cynische uitspraak en al helemaal niet in een serieuze uitspraak.


Een moment in de tweede helft doet je als vanzelf denken aan de woorden na afloop én de beschuldigingen van Schmidt aan het adres van Nijhuis. Want plots is daar een strafschop voor Sparta na een minimaal tikje van Jordan Teze op de aanvaller van Sparta. Dit in de wetenschap dat Vitesse – PSV eerder een wedstrijdeinde vol vraagtekens kende, waarbij Schmidt er na afloop vol in ging bij Nijhuis. En juist dat kan de vervelende Nijhuis moeilijk verkroppen. Kritiek op de leidsman blijft duidelijk hangen in de bovenkamer van de arbiter uit Twente. Behalve aan tafel bij Johan Derksen. Dan is de arbiter uit Twente poeslief, uit hij geen enkel weerwoord en geeft hij geen tegengas.

Er hangt al jaren een vreemde zweem van wantrouwen boven het hoofd van Nijhuis want de Tukker mag geen wedstrijden van FC Twente fluiten omdat hij regelmatig te gast is op de business verdiepingen van de Grolsch Veste. Ter vergelijk scheidsrechter Danny Makelie; de politieagent uit de Rijnmond regio is werkzaam maar ook woonachtig in de Rijnmond regio maar fluit geregeld thuiswedstrijden van Feyenoord en Sparta. Niemand verkondigt of stelt vast dat Nijhuis of welke scheidsrechter dan ook tegen PSV is of zal fluiten maar als een soortgelijke uitspraak van een scheidsrechter zelf afkomstig is, is het tijd voor actie.

Terug naar de strafschop van Sparta. Je hebt als scheidsrechter de naam veel toe te laten en over het randje te fluiten maar het minimale tikje van Jordan Teze was voor Nijhuis dan weer wél genoeg om resoluut naar de strafschopstip te wijzen. ‘Ach ja, het is aandachttrekker Bas Nijhuis. Laat maar gaan’, zullen veel PSV’ers in het veld hebben gedacht. Met de onbetrouwbare Nijhuis is nu eenmaal niets te beginnen, weten veel spelers uit de selectie van Roger Schmidt inmiddels. Roger Schmidt zelf, nieuw in de Eredivisie, kan er maar moeilijk mee omgaan.

Ook een speler als Luuk de Jong ergerde zich vaak genoeg aan Bas Nijhuis in de periode dat De Jong aanvoerder was van PSV. Uit het niets gaf acteur Nijhuis een gele kaart als er slechts een wedervraag werd gesteld. Het valt allemaal in de categorie onberekenbaar en dus ben je als scheidsrechter onbetrouwbaar en ongeschikt. Vraag Ronald Koeman eens om zijn mening naar Bas Nijhuis. Nijhuis kreeg het voor elkaar de doorgaans rustige Koeman volledig uit zijn doen te krijgen bij een thuiswedstrijd van Everton in de Europa League. Ronald Koeman sprak er weken later nog schande van.

Het onbetrouwbare rond Nijhuis lijkt zaterdagavond weer duidelijk te zijn geworden. Bas Nijhuis zou volgens Roger Schmidt hebben gezegd dat hij bewust tegen PSV heeft gefloten. Na afloop staat Bas Nijhuis dan ook opvallend ongemakkelijk met de armen over elkaar de verslaggever te woord en tracht hij diens vragen in een voor hem gemakkelijke (lees ongemakkelijke) houding te beantwoorden.

Er lijkt in de algehele houding van Nijhuis veel ongemak te schuilen. De arbiter lijkt te beseffen dat hij niet alleen raar en onbetrouwbaar fluit maar dat hij ook rare en onbetrouwbare uitspraken doet.

De houding van Bas Nijhuis na afloop op Het Kasteel verraadt één en al ongemak, lijkt hij zelf ook te beseffen na zijn vermeende uitspraak, die wellicht off the record en met een kwinkslag uitgesproken is. De armen over elkaar lijken voor Nijhuis wat ‘houvast’ te bieden in zijn antwoorden. Liegen is soms ook gewoon heel lastig en al helemaal voor een ‘draaiende’ camera. De KNVB is in ieder geval aan zet.

Mocht Nijhuis de inmiddels bekende woorden in welke context dan ook, inderdaad hebben uitgesproken, zou Sparta – PSV de laatste wedstrijd van Bas Nijhuis als professioneel scheidsrechter moeten zijn geweest.


Facebook Comments