Home Columns De ‘one man show’ in het gesloten vak H tijdens PSV –...

De ‘one man show’ in het gesloten vak H tijdens PSV – Mydtjylland tekent machtsorgaan UEFA

19298
0

PSV – Galatasaray was twee weken terug een heerlijke thuiswedstrijd voor een ieder die de club een warm hart toedraagt.

In het Philips Stadion is iedereen van harte welkom en dat betekent dat ook fans van de tegenpartij op de meeste vakken ongestoord hun club kunnen aanmoedigen. Dat geldt uiteraard ook voor de fans van de Turkse topclub uit Istanbul.

Waar de Turkse fans ook vandaan komen, ze zijn normaal gesproken welkom in het Philips Stadion. Echter in het tijdperk van Corona heeft de UEFA besloten om gedurende de voorronden geen fans van bezoekende clubs toe te laten en daar valt natuurlijk iets voor te zeggen gezien de wereldwijde pandemie. Turkse fans van Galatasaray kunnen ook uit Nederland of Duitsland komen en dus waren zij aanwezig op enkele vakken op de hoofdtribune en onderaan vak H op de west-tribune.

Na de 1-0 en 2-0 werden de Turkse fans zoals het hoort met rust gelaten door de PSV aanhang, die zoals altijd hun eigen feestje vierden. Echter was dat bij de 2-1 andersom niet het geval. Turkse fans provoceerde diverse PSV fans door na de Turkse goal meteen met bier naar hoger gelegen rijen te gooien. En dus leek het even te escaleren. Uiteraard, PSV is verantwoordelijk want het betreft nu eenmaal een thuiswedstrijd. De organisatie en de verantwoordelijkheid voor de organisatie liggen dan zoals te doen gebruikelijk in handen van PSV.

En dus straft de UEFA meteen. Daags na de thuiswedstrijd tegen Galatasaray kreeg de club een boete opgelegd van 1500 euro en diende vak H gesloten te blijven bij een volgende Europese thuiswedstrijd. Een boete van 1500e en een leeg vak verhoudt elkaar niet echt maar dat is voor de UEFA niet belangrijk. De wil van de UEFA is nu eenmaal wet. Het machtsorgaan uit Zwitserland beslist nu eenmaal vaak in het luchtledige en dat zorgt voor veel weerstand onder voetbalfans door geheel Europa.

Dus ontstaat tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Mydtjylland een situatie zoals te zien is op de foto’s. Het vak H diende leeg te blijven en om die beslissing kracht bij te zetten, wordt door de UEFA een medewerker (lees joker) ingezet om de situatie op en rond het lege vak te monitoren en daar weer over te rapporteren. Dan ontstaat daarna weer de volgende gênante als even lachwekkende situatie: twee stewards onderaan vak H bewaken keurig de gespannen linten en de UEFA joker links bovenin vak H neemt zijn positie in, om aan de hand van zijn laptop de situatie waar te nemen.

Om die situatie ook weer kracht bij te zetten, is de beste man voorzien van een donker pak met stropdas. Soms keek de UEFA waarnemer al geeuwend om zich heen om vervolgens via zijn mobiele telefoon en een snelle blik op zijn laptop, juist weer strak voor zich uit te kijken. Kijken of er niet toch iets waar te nemen viel wat de volgende ochtend aan ‘Zwitserland’ gerapporteerd diende te worden.

De lachwekkende ‘one man show’ situatie op vak H tekende dinsdagavond precies uit hoe machtsorgaan UEFA te werk gaat en in elkaar steekt.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here