Home Nieuws De historie van Roger Schmidt; afscheid in China met duizend fans op...

De historie van Roger Schmidt; afscheid in China met duizend fans op de luchthaven

1014
0

PSV’s nieuwe trainer is inmiddels een begrip in het internationale topvoetbal. De Duitser wist vol overtuiging voor PSV te kiezen.

Wie heeft PSV precies binnen gehaald? De Duister maakte veel indruk in Oostenrijk en Duitsland maar ook in China is zijn naam inmiddels een grote voetbalnaam geworden.


Na zijn imponerende periode bij Red Bull Salzburg legde Bayer Leverkusen hem vast. Ook bij de huidige club van Peter Bosz verging het Schmidt zeer aardig – hij werd in zijn eerste twee seizoenen vierde en derde met ‘Die Werkself’ – al bleven prijzen uit.

Schmidt verwacht veel van zijn spelers. Dat niet alle spelers kunnen aanhaken onder Schmidt, bleek uit een reactie van middenvelder Christoph Kramer, die bij Leverkusen terugkwam van een verhuur aan Borussia Mönchengladbach en niet wist wat hem overkwam.

“Ik heb nog nooit zo slecht gespeeld. Bij Gladbach speelden we op balbezit, maar hier wordt er veel meer gevraagd en gaat het veel sneller”, zei Kramer. Het was bedoeld als compliment. Schmidt is niet altijd de makkelijkste en heeft een sterk karakter. Tijdens een wedstrijd tegen Hoffenheim weigerde hij naar de tribune te vertrekken toen de scheidsrechter daar om vroeg, wat hem vijf wedstrijden schorsing opleverde.

Bovendien houdt de coach niet van kritiek op zijn aanvallende speelstijl en werkwijze. “Hij is overtuigd van zijn concept en kan een beetje boos worden als iemand er zijn vraagtekens bij plaatst”, zei Leverkusen-directeur Rudi Völler een paar jaar geleden. Na zijn ontslag bij Leverkusen was er volop interesse vanuit tal van clubs en ook landen, waaronder Oranje. Als opvolger van de zwak presterende Blind werd Schmidt naar voren geschoven. Met name Hans van Breukelen was een voorstanden van Schmidt.

Wat volgde, was een zomerse stap naar de Chinese Super League, waar Schmidt het goed deed met Beijing Sinobo Guoan. Hij leidde de club met zijn visie achtereenvolgens naar de negende en vierde plek. Vorig seizoen presteerde Beijing Sinobo Guoan ook goed, maar drie nederlagen op rij in juli werden Schmidt fataal.

De Duitser bleek enorm populair bij de achterban van de Chinese club. Bij zijn ontslag vol vraagtekens, werd Schmidt onthaald op de luchthaven toen hij vertrok naar thuisland Duitsland. De fans van de Chinese club waren het niet eens met zijn ontslag en volgde hem met honderden tot aan de luchthaven, waar hij emotioneel afscheid nam van de club, waar hij veel indruk wist te maken.


Facebook Comments