Home Nieuws Davy Propper in cijfers vergeleken met Wijnaldum

Davy Propper in cijfers vergeleken met Wijnaldum

24
0
Opta Sports heeft cijfermatig in beeld gebracht hoe de verhoudingen tussen PSV’s nieuwste aanwinst  Davy Pröpper en zijn voorganger Wijnaldum liggen. Conclusie is dat Wijnaldum op een aantal vlakken een voorsprong heeft op Propper maar dat zeker ook duidelijk is dat de Arnhemmer een echte aanwinst voor PSV gaat zijn.
Pröpper creëerde de meeste kansen in de Eredivisie vanuit open spel. Met 66 mogelijkheden deed hij het iets beter dan Luuk de Jong (62) en veel beter dan Wijnaldum (41). Kanttekening hierbij is dat Vitesse meer doelpogingen van afstand ondernam dan PSV. Bij de uitgespeelde kansen tot binnen het zestienmetergebied zijn de prestaties vergelijkbaar. In drie wedstrijden meer (33 om 30) stond Wijnaldum drie keer vaker (28 om 25) aan de basis van een kans dan Pröpper.


Wapen
Met Pröpper haalt PSV ook een extra wapen in huis om het verlies van Memphis Depay in te dekken. De middenvelder bewees de laatste twee seizoenen over een van de beste afstandsschoten in de Eredivisie te beschikken, waarbij zes van zijn mokerslagen doel troffen. Exclusief vrije trappen konden alleen de aanvallers Depay en Berghuis met hetzelfde aantal zich met hem meten.

Als middenvelder is Pröpper verdedigend ook een stuk sterker dan Wijnaldum. Het aantal tackles (73 om 34) is niet alleen veel hoger, ook een hoger percentage daarvan (81 om 74 procent) is succesvol. De Arnhemmer gaat bovendien veel meer duels aan dan de Rotterdammer (490 om 295), verovert meer ballen (194 om 182) en verstuurt veel meer passes (1441 om 1093). Tot slot verzorgde Pröpper vier assists, een meer dan Wijnaldum.

Trefzekerheid
Buiten de trefzekerheid van Wijnaldum, die met veertien treffers afgelopen seizoen twee keer zoveel scoorde in de Eredivisie als Pröpper (inclusief play-offs), vallen de passnauwkeurigheid en dribbels van de Rotterdammer op. Liefst 85 procent van Wijnaldums passes kwamen afgelopen seizoen aan, tegenover 77 procent van de ballen van Pröpper.

Dat Wijnaldum zich heeft ontwikkeld tot een echte box-to-box-speler, blijkt ook wel uit zijn succesvolle dribbels. Dat percentage ligt bij hem veel hoger dan bij Pröpper (71 om 46 procent), terwijl beide spelers praktisch evenveel pogingen hebben ondernomen. In aanvallend opzicht is dus voor Pröpper de grootste winst te boeken; een mooie uitdaging voor Cocu en zijn staf.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here