Home Nieuws Dagblad Trouw wijst naar Toon Gerbrands: Beleid Gerbrands debet aan financiële situatie...

Dagblad Trouw wijst naar Toon Gerbrands: Beleid Gerbrands debet aan financiële situatie PSV

1276
0

Dagblad Trouw heeft met een beschuldigende vinger gewezen naar Toon Gerbrands.

De voormalig algemeen directeur van PSV zou de club hebben achtergelaten met financiële uitdagingen. Dat meldt Trouw nadat de cijfers zijn geanalyseerd. De gevolgen zijn stevig te noemen, schrijft de krant want daardoor kan de clubleiding slechts een klein deel van de transferopbrengsten herinvesteren in nieuwe spelers.

PSV verkocht deze winter Cody Gakpo en Noni Madueke en ontving 80 tot 90 miljoen euro, waar eerder spelers als Steven Bergwijn, Donyell Malen, Denzel Dumfries en Hirving Lozano voor tientallen miljoenen werden verkocht. PSV zou zich nog steeds in financieel arm vaarwater begeven. Het eigen vermogen van PSV is nog steeds een stevige plus maar is wel geslonken van plus 40 miljoen naar plus 17 miljoen euro, al zijn de Corona jaren daar ook debet aan.

De krant geeft verschillende analyses. Een verklaring die Trouw die geeft voor de financiële problemen, op basis van onderzoek van een sporteconoom, is het beleid van Gerbrands tussen 2014 en 2022. Onder leiding van de voormalige algemeen directeur ging PSV steeds meer geld uitgeven. Vanaf het seizoen 2018/2019 werd niet meer begroot op Europa League-niveau, maar alsof PSV elk jaar de Champions League zou halen, schrijft de krant.

“Men is meer risico’s gaan nemen”, concludeert Job Gulikers, sporteconoom van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen specaialist in de financiën van voetbalclubs. “De Champions League werd niet meer gehaald, maar de kosten bleven wel op dat niveau. Dit had tot gevolg dat PSV in de seizoenen daarna gemiddeld zo’n 40 miljoen euro tekortkwam.”

Het operationeel verlies was per jaar gemiddeld 12 miljoen euro en de afschrijvingen bedroegen gemiddeld 28 miljoen. Gulikers: “Die 40 miljoen moest goed gemaakt worden door de verkoop van spelers.Hoe alarmerend de situatie was na het tijdperk-Gerbrands is naar de supporters en de buitenwereld echter veel minder duidelijk gecommuniceerd’, besluit Trouw de analyse over de financiële situatie van de club.


Vorig artikelPSV kan streep zetten door naam buitenspeler, die naar Sevilla vertrekt | Maakt het de weg vrij voor Januzaj?
Volgend artikel‘Dure’ Philipp Max naar Frankfurt, Van Aanholt wil naar Eindhoven en lijkt eindelijk PSV linksback te worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in