Home Columns Column: Pablo Rosario, symbool van falend PSV

Column: Pablo Rosario, symbool van falend PSV

5562
0

Beste fans. Er is nog niets aan de hand en zondagavond kunnen we weer op een schamel puntje van de koploper staan maar we moeten en mogen de feiten niet uit het oog verliezen.

Een zondebok aanwijzen is niet altijd even fair maar veel PSV fans hadden, hebben en zullen nooit enige waardering voor onze reserve-aanvoerder Pablo Rosario krijgen. Rosario speelt iets beter dan vorig seizoen maar wat is het op het veld toch vaak ergeren geblazen aan deze beschaafde nette speler.


Hoe dan ook, PSV heeft al 10 toppers op rij niet gewonnen! Alle reden voor onze columnist Lucas Ursem de pen te hanteren in zijn visie over de prestaties van het huidige PSV. Pablo Rosario ontspringt de dans bepaald niet.

Column: Pablo Rosario: symbool van falend PSV

Het begint inmiddels te voelen als een soort ongeschreven regel: wat er ook gebeurt en hoe diep PSV ook zinkt, Pablo Rosario is onomstreden en blijft bij elke kritische analyse buiten schot. Analisten lijken net als de technische beleidsmakers bij PSV een soort blinde vlek te hebben ontwikkeld als het gaat om de key player in het heilig verklaarde systeem van Roger Schmidt. Waar de kritiek van het journaille zich voornamelijk richt op het fragiele defensieve hart, lukt het de technische leiding al bijna drie jaar niet met een PSV-waardig alternatief op de proppen te komen. Op een positie die misschien wel de belangrijkste van het elftal is, werkte Rosario zich nota bene op tot (reserve-)aanvoerder. Rosario is blijkbaar de norm geworden en die constatering is voor PSV-supporters even wrang als zorgwekkend. Het kan niet anders of de smalende glimlach in de rest van Nederland gaat gepaard met hoofdschudden. Pablo Rosario is grof zand in de PSV-motor en eenieder die dat niet ziet of wil zien, is op voetbalgebied een paljas. De dogmatische Roger Schmidt, die de middenvelder gisteren wederom prees (!), dus ook.

Stellen dat Rosario en alleen Rosario schuldig is aan de AZ-wond zou nogal eendimensionaal zijn. Daarvoor waren het alibi-verdedigen van de nieuwe (?) ‘Mo’ en het halfbakken ingrijpen van Mvogo en Max te opzichtig. Ook mogen we natuurlijk niet voorbijgaan aan het ontbreken van Götze en Gakpo, die voor de creativiteit hadden kunnen zorgen die PSV gisteren zo ontbeerde. Het is inmiddels wel duidelijk dat het ontbreken van een voetballende, pure middenvelder en een betrouwbare veldbezetting haast elke PSV-supporter zorgen moet baren. Het lukt PSV maar niet langdurig controle te houden en onder druk uit te voetballen. Maar welk systeem je ook toe wilt passen en met welke intenties je het strijdtoneel ook betreedt: kwaliteit en succes houden doorgaans elkaars handje vast. Minder cryptisch: met spelers als Cocu en Van Bommel in je elftal is een derde middenvelder welhaast overbodig. Speel je aan de andere kant met PSV-onwaardige spelers, dan krijg je PSV-onwaardige resultaten. En kan het dus gebeuren dat een topclub geen topprestaties meer levert zonder daar bovendien ook maar één moment aanspraak op te maken. Voor de slaapkoppen onder ons: PSV heeft al 10 toppers op rij niet gewonnen.

Dat Schmidt halstarrig vasthoudt aan het defensieve blok op het middenveld, valt theoretisch nog wel te verklaren. Het zou voor balans moeten zorgen in een elftal dat met de opkomende backs en vier aanvallend ingestelde spelers op papier behoorlijk offensief oogt. Het woord ‘blok’ kwam overigens na het WK van 2010 in zwang, toen Nigel de Jong en Mark van Bommel een grote rol hadden in het bereiken van de helaas verloren finale tegen Spanje. Naast hun defensieve arbeid echter, kwam ook aan het licht dat beide spelers ook over (minimaal vereiste) voetballende bagage en rust aan de bal beschikten. Precies datgene wat Rosario totaal niet heeft. Is het te veeleisend van een PSV-middenvelder te verlangen dat hij een bal met één aanraking onder controle heeft? Dat hij niet 5 ballen per helft en zonder tegenstander in de buurt inlevert bij diezelfde tegenstander? En dat hij niet net zoveel ballen per helft over de zijlijn schiet? Of, to put it simply: dat hij kan voetballen? Terzijde: zou Schmidt snappen dat voetbal geen theorie is..?

Overigens valt er op de veronderstelde verdedigende capaciteiten van onze reserve-aanvoerder ook nog wel het een en ander af te dingen. Het zal wellicht neigen naar masochisme maar kijk eens een wedstrijd van PSV terug en let op Rosario. Wat je gaat zien? Hij herovert voornamelijk ballen die hij zelf heeft ingeleverd. Hij brengt voortdurend medespelers in problemen om dit vervolgens te corrigeren met onnodige overtredingen. Komt er een tegenstander op hem af dan heeft deze aan een kapbeweging genoeg Rosario van hem af te schudden. Ook rent Rosario niet: hij sjokt.

Zet na het lezen van deze levensveranderende column ESPN aan en met een beetje mazzel loop je tegen een samenvatting van de wedstrijd van woensdag tegen AZ aan. Kijk naar de eerste en derde goal van AZ en de rol die het ‘blok’ Rosario hier speelt. Nog een kijktip: de tweede helft van Utrecht-thuis. En inderdaad: in de tweede helft treedt hij in de slotfase reddend op. Nadat hij met zijn slappe ingrepen eerst heeft bijgedragen aan de aansluitingstreffer van Utrecht en een aantal kansen voor de Domstedelingen.

Zelden is het zo duidelijk geweest wat en wie de grootste veroorzaker is van de voetballende kaalslag bij PSV. Het is echter ook nog nooit zo duidelijk geweest wie er tot het einde van het seizoen verzekerd zal zijn van een basisplaats. Het is een mysterie groter dan Stonehenge met bovendien Loch Ness-achtige vraagtekens: waarom toch? Waarom noemt Schmidt Rosario een key player?! Achteraf is het makkelijk en misschien zelfs kinderachtig, maar hoe is het mogelijk dat John de Jong wel een gemankeerde Duitse verdediger voor 10 miljoen aanschaft terwijl hij niet het vernuft heeft de belangrijkste positie van het elftal juist te bevoorraden? Als Rosario zoals gezegd de norm op het middenveld van PSV is geworden, durf ik te betwijfelen of PSV zowel binnen als buiten de lijnen titelkandidaat is. De kans dat PSV met hem kampioen wordt, is net zo groot als Roger Schmidt die hem uit de basis haalt. Verwaarloosbaar dus.

Lucas Ursem, columnist PSV Inside.


Facebook Comments Box