Home Columns Column: Wij willen eigen jeugd zien!

Column: Wij willen eigen jeugd zien!

33
0
Na twee heroïsche dagen in het centrum van Eindhoven staat vanavond alweer de wedstrijd in Kerkrade tegen Roda JC op het programma.
Op het oog een wedstrijd die alleen voor de Limburgers van belang is aangezien zij nog in een felle strijd zijn verwikkeld om de 15e plaats en daarmee dus rechtstreekse handhaving in de Eredivisie kunnen afdwingen. Maar door de overwinning van FC Twente gisteren behoort ook directe degradatie nog tot de mogelijkheden. Bij PSV staat er immers niets meer op het spel staat na het behaalde kampioenschap. Slechts twee dagen na het grote feest van de Eindhovenaren, lijkt het voor Roda JC dan ook het ideale moment om PSV te treffen. Tel daarbij op dat PSV het traditioneel lastig heeft in Kerkrade en het cijfer 1 is al snel gezet op het Toto formulier….
Als PSV supporter hoop ik natuurlijk echter op een ander scenario. Philip Cocu heeft een doorlopend contract en eerder deze week aangegeven volgend seizoen gewoon door te gaan als coach in Eindhoven. Ik hoop dan ook van harte dat Cocu de aanstaande drie wedstrijden gaat gebruiken om zijn ploeg voor aankomend seizoen al deels te formeren. Verder lijkt het vrij duidelijk dat er een aantal spelers deze zomer PSV zullen verlaten en kan het sowieso interessant zijn om door te selecteren. De namen van Santiago Arias (nog maar een éénjarig contract) en Jeroen Zoet worden hierbij het meeste genoemd. Verder loopt het huurcontract van Marco van Ginkel af en heeft Hirving Lozano dit seizoen zichzelf (verder) in de kijker gespeeld van de Europese top. Na een eventueel goed WK kan dit zomaar een transfer opleveren.

De aankomende drie wedstrijden zijn dan ook de uitgelezen kans om alvast te kijken welke spelers uit de selectie en Jong PSV volgend jaar een serieuze kans kunnen krijgen in het eerste. Zo kan Cocu bepalen welke spelers dezelfde ontwikkeling kunnen doormaken zoals Steven Bergwijn dit seizoen en welke spelers aankomend seizoen in aanmerking komen voor een verhuur periode in de Eredivisie. Ik zou om te beginnen Eloy Room opstellen in de laatste drie wedstrijden. Geef hem de kans om aan te tonen dat hij een waardig eerste doelman kan zijn voor PSV of dat het halen van een vervanger voor Jeroen Zoet wellicht toch nodig zal zijn (Lars Unnerstall?).

Laat daarnaast het grote talent Armando Obispo eens drie wedstrijden in de basis meedraaien zodat hij kan laten zien dat hij zich ook in de Eredivisie staande kan houden. Verder kun je Pablo Rosario of Dante Rigo een wedstrijd in de basis laten spelen langs Jorrit Hendrix. Kunnen ook zij negentig minuten lang box to box kunnen gaan? Of kunnen ze juist wat meer voetbal in het elftal kunnen brengen als eventuele opvolger van Marco van Ginkel?

Kijk of Albert Gudmundson een welkome aanvulling kan zijn voor Luuk de Jong, of dat wellicht toch Donyel Malen of Cody Gakpo volgend seizoen echt kan doorbreken mocht Hirving Lozano vertrekken. En wat is het plan met Sam Lammers? Natuurlijk heeft hij dit jaar een mindere periode gekend maar hij heeft onder meer in Florida aangetoond een technische begaafde spits te zijn die verder een neusje voor de goal heeft. Met het eerste half jaar van Maxi Romero in mijn achterhoofd, en ook de vormcrisis die Luuk de Jong langere tijd heeft gekend, kan een Lammers zomaar eens belangrijk worden volgend seizoen.

Al met al is er in de aankomende drie wedstrijden dus nog genoeg om voor te spelen. Ik hoop dan ook dat Phillip Cocu voor het kampioensfeest een aantal van deze jongens heeft ingefluisterd dat zij misschien beter wat rustig aan konden doen tijdens de festiviteiten. Aankomende woensdag staat niet alleen voor Roda JC, maar ook voor deze spelers een belangrijke wedstrijd op het programma. Een wedstrijd waarin veel te verdienen valt voor aankomend seizoen.

Met sportieve groet,
Wesley van Herk

Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here