Home Columns Column: Staat PSV wéér voor schut in de Johan Cruijff Arena?

Column: Staat PSV wéér voor schut in de Johan Cruijff Arena?

91
0

PSV reist zaterdag voor de derde keer in nog geen twee jaar af naar Amsterdam om in de Johan Cruijff Arena de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal te spelen.

De wedstrijd van zaterdagavond kent wat minder belangen dan de vorige twee edities hoewel er deze keer wel sprake is van het veroveren van een rechtstreekse prijs.

Mark van Bommel heeft de meest recente versie van deze ‘derde prijs’ van het vaderlandse topvoetbal vorig jaar na strafschoppen van Feyenoord verloren dus de PSV coach zal er alles aan gelegen zijn deze prijs te veroveren. De grote vraag is hoe van Bommel deze wedstrijd gaat benaderen met het oog op FC Basel uit. Is het elftal inmiddels fit genoeg om per 3 dagen een topwedstrijd te kunnen spelen of worden er spelers gespaard?

‘Iedere speler heeft zijn eigen verhaal’, aldus Van Bommel. ‘Er zijn spelers die er later bijgekomen zijn, teruggekomen zijn van verhuur of langer vakantie hebben gehad. We zullen dus moeten kijken hoe het loopt, maar we zullen de komende weken sowieso elke drie, vier dagen spelen. Dat betekent dat niet elke wedstrijd dezelfde elf zullen spelen, daarin moet je elke speler apart beoordelen. Inschatten wat iemand aankan.’

Wat hij vindt van het speelmoment van het duel om de Johan Cruijff Schaal, daar wilde Van Bommel niet veel over kwijt. ‘Je moet het ook niet te groot maken. Het is een feit dat die wedstrijd tussen twee Europese wedstrijden door gespeeld wordt. Het had anders gekund, maar we moeten door. Het is een prijs die we graag willen winnen.’

De laatste twee edities van Ajax – PSV hebben zo hun eigen verhaal. PSV reisde in december 2017 met een nagenoeg fitte groep af naar Amsterdam in de wetenschap dat een voorsprong van tien punten een heerlijke marge was om een topwedstrijd tegen je concurrent te spelen. De gehele PSV achterban ging er eens goed voor zitten want de voorsprong kon immers uitgebreid worden naar 13 punten. Daarmee zou de titelstrijd nog voor de jaarwisseling beslist zijn.

Om 15.45u druppelde de opstelling binnen. Cocu wilde PSV ‘Europees’ laten spelen en met Luckassen een extra slot op de deur zetten. Zo werd Luckassen die middag als extra verdediger voor de defensie geposteerd. Na een klein kwartier viel Jurgen Locadia geblesseerd uit waarna PSV met invaller Luuk de Jong nog verder van de eerder gekozen speelstijl af stond om in de tegenaanval iets te kunnen creëren.

 

PSV zakte finaal door het ijs en liet uiteindelijk helemaal niets zien in de Arena. Het elftal van Cocu stond als koploper voor schut door op die manier een topwedstrijd in te gaan met een voorsprong van 10 punten. Als je met verdedigende intenties start aan een wedstrijd tegen je directe concurrent en tevens een voorsprong van 10 punten op diezelfde concurrent hebt, is het vragen om problemen en ben je eigenlijk altijd de terechte verliezer.

Hoe anders was het 15 maanden later? PSV reisde in maart van dit jaar opnieuw naar de Johan Cruijff Arena met opnieuw een voorsprong op de concurrent. Nu kon de voorsprong door twee gedeeld worden ten op zichten van die van het vorige seizoen. Het verschil op de ranglijst bedroeg in maart van dit jaar ‘slechts’ 5 punten maar de finish van de Eredivisie lag beduidend dichterbij dan het seizoen ervoor, zo net voor de clash tussen Ajax en PSV.
Dat wil zeggen dat een overwinning van PSV in Amsterdam de club vrijwel zeker opnieuw de landstitel had gebracht. Echter koos van Bommel in tegenstelling tot andere topwedstrijden van het vorige seizoen (FC Barcelona uit en thuis, Ajax thuis, Inter thuis, Feyenoord uit en thuis etc) niet voor een aanvallend middenveld met Pereiro in de gelederen. De PSV coach koos voor Sadilek om samen met Hendrix en Rosario het verdedigende middenveld te vormen. Opnieuw liet PSV die middag weinig zien en de intenties met een fijne voorsprong op de ranglijst, waren dezelfde als de intenties die voorganger Phillip Cocu had in december 2017, namelijk: niet verliezen. En ja, dan vraag je er om…

En ja, zo geschiedde…Bijna werd de tactiek van Mark van Bommel beloond door een stukje kortsluiting in het hoofd van de zwakke en overschatte Ajax back Mazraoui, die net na rust een domme schop op het hoofd van Angelino uitdeelde.

Een stukje kortsluiting in het hoofd van de verder altijd stabiel spelende Daniel Schwaab (in combinatie met de VAR) op de achterlijn deed de rest. En de rest is bekend… Toch stond PSV als koploper opnieuw voor schut omdat het als veel scorende lijstaanvoerder, mét 5 punten voorsprong, voor een verdedigende tactiek wist te kiezen, waar de kansen voor PSV eigenlijk op de soms kwetsbare en zwakke vleugels van Ajax lagen. PSV wilde perse niet verliezen en gokte op een punt waar de tegenstander vol op de aanval speelde. PSV kreeg helaas voor het tweede seizoen op rij de rekening in de Johan Cruijff Arena gepresenteerd.

Hoe gaat PSV zich zaterdag in de Johan Cruijff Arena presenteren? Het wordt in ieder geval tijd om eens vanuit de aanval en vanuit eigen kracht te gaan opereren, opdat het huidige PSV niet weer opnieuw ten overstaan van 45000 Ajacieden voor schut staat. Opdat het huidige PSV juist een stevig visitekaartje weet af te geven voor het aanstaande seizoen 2019- 2020.
Redactie PSV Inside


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here