Home Columns Column: PSV zet alles in op laatste FC Twente-superster Ziyech

Column: PSV zet alles in op laatste FC Twente-superster Ziyech

15
0

 

Correspondent en presentator Justus Dingemanse volgt nauwlettend het Nederlandse en buitenlandse voetbal. De columnist ziet de laatste horde voor Ajax in Hakim Ziyech. Alleen zo kan het Ajax van Frank de Boer van de titel worden afgehouden.

 

Het zit namelijk zo: PSV neemt het op dat moment zelf op tegen degradatiekandidaat SC Cambuur. Als het die wedstrijd verliest, loopt Ajax bij winst uit en is het gat onmogelijk nog te overbruggen met het huidige verschil in doelsaldo (+6). Wordt de club uit Leeuwarden echter verslagen (of erger; er wordt gelijkgespeeld), dan is degradatie een feit voor de bezoekers. Daarmee ontloopt De Graafschap directe degradatie en heeft het in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, uitgerekend tegen Ajax, hoogstwaarschijnlijk niets meer om voor te spelen. Een ouderwetse Catch-22.

Daarmee is realistisch gezien de wedstrijd van Ajax tegen FC Twente doorslaggevend voor het kampioenschap. De Amsterdammers sleepten in de laatste thuiswedstrijd met pijn en moeite een gelijkspel uit het vuur tegen FC Utrecht, dus puntverlies is niet onmogelijk. Desalniettemin zijn de Domstedelingen dit seizoen een stuk overtuigender dan de club uit Enschede. Daarnaast is FC Twente niet meer de club van namen als Dusan Tadic, Jesús Corona, Quincy Promes, Nacer Chadli, Bryan Ruíz, Ola John, Luuk de Jong of zelfs Luc Castaignos. FC Twente is de club van Hakim Ziyech. Alleen Hakim Ziyech.

Iedere voetballiefhebber kan zien dat de Marokkaanse dribbelaar de belangrijkste schakel is in Enschede, maar hij is dit seizoen letterlijk het verschil tussen handhaving en degradatie. FC Twente heeft tot nu toe 39 punten verzameld, maar als je de goals en assists van Ziyech even niet meerekent, blijven daar slechts 16 punten van over. Ook als je zijn prestaties zou vervangen door die van een degelijke nummer tien uit de vaderlandse competitie als Bart Ramselaar, Albert Rusnák of Thomas Bruns, had FC Twente zeker nacompetitie gespeeld. Alleen Davy Klaassen en Markus Henriksen wisten tot dusver als middenvelder meer dan tien goals te maken en zelfs dan is de afstand tot het moyenne van Ziyech nog aanzienlijk.

Ziyech ligt nog tot 2018 vast bij FC Twente en zou naar verluidt volledig eigendom zijn van de club. De tien miljoen euro waar hij nu op gewaardeerd wordt, zijn straks keihard nodig om de financiële malaise af te wenden en, als het even kan, de selectie enigszins te versterken. Daarmee is Hakim voor zowel FC Twente als PSV op dit moment veruit de belangrijkste speler uit de Eredivisie en dus zullen komend weekend alle ogen gericht zijn op de ambitieuze spelmaker die vermoedelijk zijn op-een-na laatste wedstrijd speelt in het rood-witte tricot. In de vorige twee duels tegen de Amsterdammers maakte hij twee goals en evenveel assists, dus Frank de Boer is gewaarschuwd en telt daarmee zelf ook voor twee.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here