Home Columns Column: Persconferentie PSV begint zoals Bas Nijhuis fluit: Alles is toegestaan

Column: Persconferentie PSV begint zoals Bas Nijhuis fluit: Alles is toegestaan

1464
0

Vrijdagmorgen belegde PSV de wekelijkse persconferentie.

Een wekelijks terugkerend gebeuren met als doel de week én de staat van PSV onder de loep te nemen. Het dient tevens als vooruitblik op PSV – FC Twente.


De aanwezige journalisten dienen als doorgeefluik, spreekbuis of welke andere benaming je eraan wilt geven, voor de fans en achterban van de club. Het is dus een moment om te kunnen communiceren met de media en de achterban.

Een deel van de fans kijkt er zelfs naar uit. De wekelijkse praatjes over de club. Hoe irritant en feitelijk onnodig is het dan als een PSV persconferentie begint met een vraag over een geschorste keeper van een andere club? De keeper in kwestie is voor iedere PSV’er, voor iedere fan, voor iedere supporter, medewerker of staflid, een onbelangrijke speler.

We vragen en wensen nieuws over PSV en niet over een andere club en de wel of niet beschikbare spelers. De persconferentie voorafgaand aan PSV – FC Twente begon met de vraag of Schmidt het nieuws over de geschorste keeper Onana al gehoord had. Het antwoord was een feitelijke nee.

De tweede vraag was wat het zou betekenen voor de situatie bij die club. Schmidt reageerde goed en professioneel op de onnodige en onbelangrijke vraag, zoals Dick Advocaat in Rotterdam hetzelfde deed. Ook daar begon de persconferentie met een vraag over een speler van een andere en onbelangrijke club.

De PSV persconferentie diende vandaag dus tevens als vraagbaak over een concurrerende club. Daar heeft de PSV achterban geen behoefte aan, beste PSV media afdeling.

Missen we op zo’n moment de rechtlijnige Thijs Slegers of was Slegers misschien wel net zo verrast geweest over de eerste vragen? De huidige perschef van dienst, de goedlachse en uiterst vriendelijke Hanneke Jaanen, was wellicht misschien net zo verbaasd over de snelle eerste twee vragen, dat ‘ingrijpen’ of interrumperen niet mogelijk was.

De gedachten gaan dan als vanzelf terug naar een moment in Lissabon. PSV was op bezoek bij Sporting, waar het ruim en kansloos verloor, maar na afloop ging het ook over een voorval tussen PSV (Lees Thijs Slegers) en Bert Maalderink van de NOS. Slegers greep hard in toen Maalderink zich niet aan de afspraken hield.

Mist PSV hier een strenge, rechtlijnige perschef, die ongewenste en niet relevante vragen gewoon weerkaatst en onbeantwoord laat?
Recent werd voorafgaand aan een PSV persconferentie medegedeeld dat er geen vragen gesteld mochten worden over de zaak Schmidt – Nijhuis. De veel besproken zaak was immers nog in behandeling bij de KNVB.

Roger Schmidt kreeg tóch enkele vragen op zich afgevuurd, waarna Hanneke Jaanen goed en consequent wist in te grijpen. De Duitse coach besloot toch te antwoorden. Vandaag was ‘ingrijpen’ wellicht minder noodzakelijk omdat het niets van doen heeft met een strafzaak of iets van gelijke strekking. Daarom is het nog niet minder vervelend. Het wekt irritatie op bij de achterban en de fans van de club.

Blijkbaar is alles toegestaan en mogen er op PSV persconferenties over alle onderwerpen vragen worden gesteld. Het doet je meteen wéér denken aan die aparte scheidsrechter Bas Nijhuis, waar PSV zo nadrukkelijk maar ongevraagd mee was verbonden laatste weken.

Deze leidsman heeft namelijk een gemene deler in zijn manier van fluiten: alles is toegestaan.


Facebook Comments