Home Columns Memphis en Wijnaldum zouden er goed aan doen alle contacten met ‘Unicef-club’...

Memphis en Wijnaldum zouden er goed aan doen alle contacten met ‘Unicef-club’ Barcelona abrupt te verbreken

9955
0

Column: De ene oplichter inruilen voor de andere oplichter. Zo kunnen de presidentsverkiezingen van dit voorjaar bij FC Barcelona worden genoemd.

FC Barcelona is tevens de club van Unicef. FC Barcelona vormt inmiddels een schandvlek op het blazoen van de wereldwijde kinder- en mensenrechten organisatie.


Het is ook slechts een korte omschrijving van de situatie bij het failliete als even visieloze FC Barcelona. De presidentsverkiezingen in Barcelona van dit voorjaar zorgden ervoor dat ex-voorzitter Josep Maria Bartomeu zijn spullen kon pakken en plaats kon maken voor Laporta, die eerder ook al de bestuurlijke scepter wist te zwaaien in Barcelona.

Bartomeu was in zijn ambtsjaren bij Barcelona verwikkeld in schandalen en ruzies met bestuurders, spelers en andere partijen. Zo ook met Neymar, die eerder een rechtszaak had aangespannen tegen zijn voormalige werkgever, maar tegelijk ook terug wilde naar de club van zijn dromen. Gek genoeg stond Barcelona daar ook voor open, terwijl het financieel eigenlijk al niet mogelijk was.

Er zijn maar weinig clubs in Europa waar je en een rechtszaak tegen je voormalige werkgever kunt aanspannen maar ook nog op de nominatie staat om te worden teruggehaald. Het pleasen van Messi kost nu eenmaal veel geld en ook Josep Maria Bartomeu kon constateren dat een FC Barcelona zonder Messi een verloren elftal is. En gezichtsverlies is weer iets wat ijdeltuiten als Josep Maria Bartomeu en Laporta niet kennen en niet willen accepteren.

Dat laatste is waarschijnlijk ook de reden dat Juan Laporta Koeman van de hand wil doen want Koeman is binnen gehaald door Josep Maria Bartomeu en dat zou gezichtsverlies kunnen betekenen voor Laporta mocht Koeman komend seizoen prijzen gaan pakken. In dat geval is Koeman immers de trainer uit de koker van zijn voorganger. In het land der ijdele past dat niet.

De club uit Catalonië is inmiddels verworden tot de meest visieloze, onbetrouwbare en failliete club van Europa. De wisseling van de wacht dit voorjaar lijkt de club nog verder naar de afgrond te hebben gebracht want enige visie heeft Laporta niet, bleek ook afgelopen week weer. Het water stond FC Barcelona van alle clubs in Europa het eerste aan de lippen toen de Corona crisis haar intrede deed. Het zogenaamd grote FC Barcelona is dus helemaal niet zo groot maar heeft meer weg van een fantasieclub zonder fundament.

Het prachtige stadion en de grote aanhang ten spijt maar de trots van Catalonië is verworden tot een club van wanbeleid en oplichters. Het noemen van de naam Neymar staat niet alleen synoniem voor problemen met de fiscus in Spanje en tal van rechtszaken tegen zijn voormalig werkgever maar zijn naam staat ook synoniem voor vreselijk gedrag. Vanuit die invalshoek bekeken passen Neymar en FC Barcelona uitstekend bij elkaar. Een match ‘made in heaven’.

Het beroemde en befaamde FC Barcelona shirt heeft op de achterkant de naam van Unicef staan. De organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen, is bepaald geen organisatie die zich kan identificeren met wanbeleid, financiële wanorde, schandalen en onmenselijk personeelsbeleid. Dat laatste is nieuwbakken voorzitter Laporta in ieder geval vreemd. De excentrieke voorzitter gaf coach Ronald Koeman deze week het nakijken in een half uur durend onderhoud over de toekomst van de trainer. FC Barcelona en Unicef zijn op geen enkele manier een match te noemen. Laten we het eens omdraaien: FC Barcelona is een schandvlek op het blazoen van Unicef.

In plaats van duidelijkheid te scheppen, wenst Laporta Koeman nog een dag of 14 aan het lijntje te houden om zo tijd te winnen om onderhandelingen met een andere coach af te ronden. Mocht dit niet lukken, is Koeman volgend seizoen nog steeds trainer van de club uit Catalonië, aldus de Catalaanse zender TV3. Het is machtsvertoon pur sang maar het is ook erg onfatsoenlijk een clubicoon zo aan het lijntje te houden.

Ondertussen worden Memphis Depay en Georgino Wijnaldum in verband gebracht met een transfer naar Barcelona. Ronald Koeman is de grootste voorstander van de komst van het Oranje tweetal. Memphis en Wijnaldum zijn bepaald geen spelers uit de categorie Neymar en de twee ex PSV’ers staan ook niet bekend om een grote mate van onfatsoenlijkheid. Wil je als professioneel topvoetballer voor zo’n club spelen? Wil je als professioneel voetballer jezelf inzetten voor een club waar de voorzitter zo met een trainer/coach omgaat? FC Barcelona is de jongensdroom van Ronald Koeman maar de aanpak van de huidige voorzitter zou ook Koeman aan het denken moeten zetten en hem moeten bewegen tot het opzeggen van zijn overeenkomst en die enkele miljoenen euro’s moeten laten lopen.

In dat kader is het wachten op spelers en trainers die eens echt karakter tonen en een club als Barcelona links laten liggen wat hun toekomst aangaat. Memphis en Wijnaldum zouden er goed aan doen alle contacten met FC Barcelona abrupt te verbreken.


Facebook Comments