Home Columns Column: Marco van Ginkel grote winnaar bij vertrek Luuk de Jong

Column: Marco van Ginkel grote winnaar bij vertrek Luuk de Jong

14
0

Correspondent en presentator Justus Dingemanse volgt nauwlettend het Nederlandse en buitenlandse voetbal en schrijft een column over Marco van Ginkel en Luuk de Jong.

Op 1 februari kondigde PSV het plotseling aan: Marco van Ginkel wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Chelsea. Een behoorlijke verrassing voor de meeste fans van de Eindhovense club. De speler gaf zelf aan dat de volhardende houding van Marcel Brands de doorslag had gegeven. Daarnaast had hij in tegenstelling tot landgenoten Erik Pieters en Ibrahim Afellay geen basisplaats meer bij Stoke City, de Engelse club die hem de eerste seizoenshelft huurde.

In de zomer van 2013 verruilde Van Ginkel het geel-zwarte shirt van Vitesse voor een kans in de Premier League. Voor de toen nog twintigjarige speler, betaalde de Russische clubeigenaar Roman Abramovich 10,5 miljoen euro. Door de moordende concurrentie is het voor een jonge speler een moeilijke opgave veel speelminuten te krijgen in Londen. Tot overmaat van ramp scheurde Van Ginkel al vroeg in het seizoen zijn voorste kruisband volledig af. Na zijn revalidatie kondigde AC Milan aan Van Ginkel te gaan huren. Mede door blessures aan zijn enkel, eindigde het Italiaanse avontuur na zeventien duels en slechts één doelpunt. In Stoke-on-Trent kwam hij in een half seizoen tot eenzelfde aantal duels, maar bij de op-een-na oudste profclub ter wereld wist hij niet te scoren.

Op het Eindhovense middenveld leek niet direct een vacante positie te zijn. Het trio Jorrit Hendrix, Andrés Guardado en Davy Pröpper gedijde prima en met Stijn Schaars en Adam Maher zaten er nog twee fitte Eredivisie-waardige spelers op de bank. Desalniettemin zag Brands zijn kans schoon en wist Van Ginkel terug naar de Eredivisie te halen. Iets dat Ajax in een eerder stadium niet lukte. Phillip Cocu ruimde in zijn elftal direct een plekje in voor zijn nieuwe aanwinst, wat ten koste ging van de zelf opgeleide Hendrix. De hereniging van Van Ginkel op het middenrif met zijn oud-ploeggenoot Pröpper, zorgde ervoor dat hij niet lang hoefde te wennen. Met zes doelpunten uit negen duels, is de huurperiode nu al een succes te noemen.

Door de blessure van Davy Klaassen werd Van Ginkel ook weer bij het Nederlands elftal gehaald en mocht hij tegen Engeland zelfs een klein kwartiertje meedoen. Hij zal echter dondersgoed weten dat als hij bij Oranje wil blijven, hij wekelijks speelminuten zal moeten maken. Met nog twee jaar contractduur voor de boeg, zal Chelsea wellicht tegen een redelijke vergoeding bereid zijn afstand van hem te doen. PSV heeft in het huurcontract een eerste optie tot koop bedongen, maar de vraag is of de club mee kan in het transfergeweld en de bijbehorende topsalarissen. Daarnaast zal Hendrix komend seizoen graag weer in de basis spelen, iets wat hij gezien zijn getoonde spel verdiend.

Van Ginkel zelf zou alles op alles moeten zetten voor een langer verblijf bij PSV. Niet alleen voor Oranje, maar ook omdat het voor zijn ontwikkeling cruciaal is dat hij op 23-jarige leeftijd veelvuldig aan spelen toekomt. Bij een stap omhoog is dat niet evident, zal hij door zijn ervaringen in de subtop van Italië en de middenmoot van Engeland geleerd hebben. Hopelijk zal ook zijn zaakwaarnemer hem duidelijk maken dat de volgende keuze zijn sportieve carrière kan maken of breken. Een compleet seizoen doormaken bij een titelkandidaat met Europees voetbal is een goede eerste stap. Teamgenoot Luuk de Jong kan dat beamen en als hij straks een nieuwe poging waagt in het buitenland, kan PSV zijn transfersom en salaris aanwenden voor eenzelfde truc met Van Ginkel.

Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here