Home Columns Column Luuk de Jong

Column Luuk de Jong

58
0

Columnist Robert-Erik Lanting is duidelijk een fan van Luuk de Jong. In een column annex analyse beschrijft Lanting de kwaliteiten van de Jong. Luuk de Jong is van onschatbare waarde voor PSV. Niet alleen scoort de spits aan de lopende band, ook laat hij zijn medespelers beter voetballen, stelt Lanting.

Luukinho is één van de drijvende krachten achter het succes van het huidige PSV. Bij tijd en wijle laten de Eindhovenaren prima voetbal zien. Het spel is bij vlagen zelfs goed genoeg om naar behoren te presteren op het hoogste podium in de Champions League, getuige de knappe zeges op Manchester United en VfL Wolfsburg. De rood-witten bezetten momenteel de tweede plek in de groepsfase, waardoor er in de lichtstad stiekem wordt gedroomd van overwintering in de Champions League.

Vooralsnog geen hosanna, maar wel louter tevreden gezichten in Eindhoven. Belangrijke sleutelspeler in het succes van PSV is Luuk de Jong. Hoewel hij te boek staat als een klinische afmaker, bewijst de Eindhovense spits keer op keer meer te zijn dan het roofdier dat wacht op dat ene momentje. De sympathieke spits staat symbool voor het gretige PSV. Hij sleurt, werkt, scoort, jaagt en neemt zijn team op sleeptouw. Bovendien zeurt De Jong zelden of nooit – een prijzenswaardige eigenschap voor een spits van het kaliber Luuk de Jong. Een dwarsdoorsnede van de Eindhovense spits.

Luuk de Jong is de aanjager

Luuk de Jong is een ideale speler voor een trainer. De centrumspits mekkert niet en gedraagt zich voorbeeldig. Zelden of nooit zal je hem betrappen op een domme actie in of buiten het veld. Niet voor niets dat Cocu hem na het vertrek van Georginio Wijnaldum heeft aangewezen als aanvoerder. Bovendien is De Jong een voetballer met een goed stel hersens, waardoor hij eveneens het gedroomde verbindingsstuk is van Cocu. Vooral nu PSV deze jaargang een iets andere tactiek hanteert, is het zonder meer belangrijk om een positieve leider binnen de lijnen te hebben die scherp is op de naleving van de gemaakte afspraken.

Het is duidelijk dat Cocu het roer dit jaar om heeft gegooid. De Eindhovense oefenmeester wil dat PSV dominanter gaat voetballen en minder wacht op fouten van de tegenstander. Geen onverstandige keuze, aangezien PSV met Jorrit Hendrix, Andrés Guardado, Davy Pröpper en Adem Maher rasvoetballers rond heeft lopen op het middenveld. De dominante strategie uit zich bij PSV onder meer in meer druk naar voren. Luuk de Jong is een belangrijke pion in het vroegtijdig pressen; hij begint meteen met het afjagen van de tegenstander en jaagt vaak zelfs door tot op de keeper. Doordat de PSV-defensie een stuk hoger staat dan vorig seizoen, wordt het speelveld voor de tegenstander enorm verkleind, waardoor een keeper door de hoge druk van De Jong in de meeste gevallen kiest voor een lange roei naar voren.

Luuk de Jong is een potentiële assistkoning

In aanvallend opzicht is De Jong een ideale kapstok om de opbouw aan te hangen. Zijn basistechniek meer dan in orde om als verbindingsspeler te dienen in de punt van aanval. Bovendien heeft De Jong fysiek ook nog behoorlijk wat in de melk te brokkelen. Je ziet dan ook regelmatig dat doelman Jeroen Zoet bij gebrek aan opbouwmogelijkheden kiest voor een lange bal. Geen onlogische keuze, aangezien De Jong sterk is in de lucht en bijna 55 procent van zijn persoonlijke duels wint – van alle aanvallers in de Eredivisie winnen alleen Sébastian Haller (FC Utrecht) en Adam Nemec (Willem II) meer duels. Door de balvastheid van De Jong kan PSV het spel in rap tempo verplaatsen naar de helft van de tegenstander.

Hoewel zijn meevoetballende kwaliteiten vaak onderbelicht zijn, vertolkt De Jong een belangrijke rol in het aanvalsspel van PSV. De goalgetter verzond dit seizoen al 239 passes op de helft van de tegenstander met een passnauwkeurigheid van 74,48 procent – in de ‘final third’ komt 68,24 procent van zijn passes aan. Dat zijn misschien geen briljante cijfers, maar het geeft tegelijkertijd wel aan dat De Jong veelvuldig wordt betrokken in het spel.

Uiteindelijk is dat niet voor  niets, want puur statistisch gezien kan de spits één van de assistkoningen van de Eredivisie zijn. De Jong is na Hakim Ziyech, Édouard Duplan en Lewis Baker de speler die de meeste kansen creëert. De aanvalsleider bracht al 25 keer een ploeggenoot in stelling. Des te interessant is het gegeven dat De Jong alle kansen creëerde uit open spel, dat is meer dan welke speler in de Eredivisie dit seizoen dan ook. Op basis van die cijfers zou je verwachten dat PSV-spits een flink aantal assists heeft mogen bijschrijven, maar vooralsnog springen zijn ploeggenoten slecht om met de door hem gecreëerde kansen; nul assists is het kille cijfer dat achter de naam van Luukinho staat.

Luuk de Jong scoort aan de lopende band

De grootste kwaliteit van De Jong is het maken van doelpunten. Afgelopen seizoen gaven de goals van Memphis Depay (22) en Luuk de Jong (20) de doorslag in de strijd om het kampioenschap. Ook dit seizoen is de 25-jarige goaltjesdief goed begonnen, na elf wedstrijden staat de teller in de Eredivisie op negen doelpunten. Dat De Jong garant staat voor een hoog doelpuntenmoyenne blijkt wel uit zijn indrukwekkende cijfers. Sinds zijn komst vorig jaar zomer speelde hij 42 Eredivisieduels waarin hij 29 keer scoorde.

Van alle goals maakte De Jong er veertien met zijn hoofd, terwijl hij er acht scoorde met zijn linkervoet en zeven met zijn rechtervoet. Koppen is één van de grootste kwaliteiten van de spits. Sinds de rentree van De Jong in de Eredivisie scoorde geen enkele speler zo vaak met het hoofd; alleen Michael de Leeuw blijft met acht kopdoelpunten in het spoor van De Jong.

De verwachting is overigens dat de puntspeler ook dit seizoen weer de grens van twintig doelpunten zal aantikken. Achter hem spelen creatieve voetballers als Maher, Guardado en Pröpper, terwijl Luciano Narsingh, Gastón Pereiro en Maxime Lestienne ook elk seizoen weer garant staan voor de nodige assists. Verdere aanvoer kan De Jong verwachten van de aanvallend ingestelde backs Jetro Willems en Santiago Arias – Willems gaf afgelopen seizoen alleen al maar liefst zeven assists op De Jong.

Samenvattend kan met recht gesteld worden dat Luuk de Jong één van de bepalende gezichten is van PSV. Hij is met zijn gecreëerde kansen en doelpunten belangrijk in de eindfase, terwijl hij in het druk zetten als aanjager ook een grote rol speelt. Verder is de aanvoerder een onmisbare kapstok in de opbouw door zijn duelkracht en balvastheid. Ja, Luuk de Jong is van onschatbare waarde voor PSV.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here