Home Columns Column: Laten we hopen dat Schmidt minder uitvinder en meer realist wordt

Column: Laten we hopen dat Schmidt minder uitvinder en meer realist wordt

2106
0

Een voorteken is volgens de Dikke Van Dale een teken dat er iets gaat gebeuren. Wordt de lucht grijs en daarna donkerzwart, berg je dan maar want er is onweer op komst.

Zeker in de meteorologie is men steeds beter in staat voortekenen te begrijpen én te gebruiken voor het doen van zeer nauwkeurige voorspellingen. Hoe anders is de realiteit in de voetballerij, waar emoties en subjectiviteit de druk en helderheid bepalen. Na een teleurstellend resultaat worden aspiraties linea recta naar de prullenmand verwezen en na een positieve uitschieter wordt ruimte in de prijzenkast gecreeerd voor het opslaan van nieuw zilverwerk. Een junk vóór en een junk ná een periode van abstinentie dus: uitersten die elkaar in zeer rap tempo opvolgen en vervangen. Gelukkig maar want wat is er mooier dan een titel in de laatste seconde van de laatste wedstrijd..? Hopen dus maar dat de afgelopen PSV- week een voetbalvoorteken was. Met uiteindelijk dús een goede afloop.


Natuurlijk ging het gisteren na het Echec van Arnhem -met een hoofdletter inderdaad- voornamelijk over de scheidrechter en de VAR Danny Makkelie. Het is een oude truc die Schmidt geslepen ter handen nam: de aandacht afleiden van het teleurstellende resultaat en dito spel, het team beschermen en wijzen op al het onrecht dat zijn ploeg was aangedaan. En natuurlijk was de beslissing geen penalty te geven discutabel. Natuurlijk was PSV gehavend door het Corona-killervirus en natuurlijk, natuurlijk is het veel te vroeg conclusies te trekkenen voorspellingen te doen over het verdere verloop van het seizoen. En toch vraag je je als eenvoudige supporter die geen boek heeft geschreven over pressing en zonder een verondersteld tactisch meesterbrein, toch op z’n minst af waar je gisteren naar hebt gekeken. En verschijnt er een diepe groef tussen je wenkbrauwen wanneer je ziet gebeuren wat er gebeurt. En wat ons PSV laat gebeuren. Dat vooral.

Allereerst nog even terug naar Granada. Een prima ploeg die niet voor niets derde staat in Spanje. Geslepen, volwassen en degelijk. Oftewel: elf spelers die van de tien ballen er minimaal acht in de juiste voeten spelen. Kun je verliezen, zou je zeggen. En dat klopt ook. Dat PSV er de gehele tweede helft echter niet in is geslaagd de bal langer dan 30 seconden in de ploeg te houden mag daarentegen schrijnend worden genoemd. Aangenomen mag worden dat Schmidt en zijn kompanen dit ook constateren en ermee aan de slag gaan. Logisch. Alhoewel: wat is logisch als de hoofdtrainer na de wedstrijd Rosario als sleutelspeler bestempelt? Want als er iemand grossiert in balverlies en ongekende ‘inleverstats’… En kan iemand uitleggen waarom Boscagli de voorkeur krijgt boven Viergever? Laatstgenoemde is bepaald geen blanke Thiago Silva maar kan toch gerust als degelijk beschouwd worden. Zeker als je weet dat Boscagli werkelijk niets van een centrale verdediger heeft en werkelijk élk duel verliest. Is Viergever nu werkelijk waar nog slechter en heeft hij het de afgelopen seizoenen nu echt zo slecht gedaan?

Dan Vitesse, dat aantrad zonder smaakmaker Tannane. Dit moet de reden zijn geweest voor het feit dat Schmidt ervoor koos Donyell Malen op de bank te posteren. Want hoe krijgt een weldenkend mens het in zijn hoofd een van de betere spelers niet te gebruiken in een toch al geplaagd team, dat overigens werd aangevoerd door Jorrit Hendrix..? Een voorteken met bijna profetische waarde, want in de eerste helft werd de lijn van de trainer op het veld doorgezet. Het lukte PSV letterlijk niet één keer gevaar te stichten voor het doel van Pasveer. Madueke deed niets goed. De ietwat corpulente Ihattaren deed niets goed. Zahavi stond op een eiland. Rosario leek verkleed te gaan als Sangare. Vitesse deed wat Schmidt zegt te willen doen met PSV: met agressie en beleving voetballen. Wel of geen ervaring, wel of niet fit: zouden die ingredienten niet de basis moeten zijn voor elke PSV-speler?!De keuzes van Malen na rust nog even te laten zitten en Fein in de 87e (!) minuut in te brengen, zorgden alleen nog maar voor meer zout in de wonde van het onbegrip. PSV verloor en had dat volledig aan zichzelf te wijten. ‘Onnodig’ hoor je dan. Maar elke nederlaag in de Eredivisie zou dat voor PSV moeten zijn, toch? Volkomen onnodig dus.

Natuurlijk zit hier een zeer teleurgestelde supporter met borrelend rood-wit bloed. De manier waarop de ploeg zichzelf gisteren voor schut zette is, net als het gelijkspel in Almelo, PSV-onwaardig. Laten we hopen dat Schmidt minder uitvinder en meer realist wordt.  Die gaat voor rust en zekerheid in de as. En wissels als de situatie erom vraagt. Dan zou het best nog wel eens iets kunnen gaan worden dit seizoen. Zodat de voortekenen liegen dat het gedrukt staat en zwartkijkers als ik gelogenstraft worden.

Ik kan niet wachten.

Lucas Ursem


Facebook Comments Box