Home Columns Column: Er moet een Tribunaal voor Onrecht in de Sport komen voor...

Column: Er moet een Tribunaal voor Onrecht in de Sport komen voor Ajax

93
0
‘Er moet een Tribunaal voor Onrecht in de Sport komen voor Ajax’
Zowel voorafgaand aan als na de wedstrijd tegen de Spurs heb ik me verbaasd en ook geergerd aan de landelijke (Ajax- (!)) media en ‘kenners’.
Op basis van het machtsvertoon in de Eredivisie zou PSV een grote kans maken om Tottenham in eigen huis te verschalken. Immers: Ajax had immers giganten als Athene en Benfica met nul punten naar huis gestuurd en ook Bayern werd bijna aan de zegekar gebonden. Gesteld werd en wordt dat het Nederlands voetbal terug is, helemaal na de uiterst geflatteerde 3-0 zege van Oranje op Duitsland. Gevoed door het structurele minderwaardigheidscomplex dat ons voetballandje kenmerkt en het voor Ajax kenmerkende motto ‘doe neerbuigend en arrogant want wij zijn de beste ook al winnen we al jaren niets’, is er sprake van een structureel orgastische tendens als het gaat om Ajax, Ajax, De Ligt, De Jong, De Jong, Oranje, Ajax en een klein beetje PSV.
Ik ben er met mijn 34 jaar inmiddels redelijk aan gewend maar toch kan ik het niet laten me te storen aan het complete gebrek aan realiteitszin als het gaat om de naakte en droge feiten. Elke nuance ontbreekt en eigenlijk zou er een Tribunaal voor Onrecht in de Sport moeten komen zodat Ajax –mocht de club dit jaar weer buiten de prijzen vallen- alsnog en met terugwerkende kracht alle prijzen krijgt die het op basis van de mening van Johan Derksiaanse analisten en zelfbenoemde kenners ‘had moeten winnen’.
Journalistiek heet dat…Ze kunnen er wat van daar in Amsterdam: elk jaar de beste eigen jeugd, elk jaar de beste aankopen, elk jaar het mooiste voetbal en elk jaar een nieuwe opvolger van spelers als Bergkamp, Van Basten, Rijkaard en Litmanen. Alleen in Amsterdam weten ze immers wat voetbal is, wat een omhaal is en wat een mooie stift is.
En als kers op de taart: Johan Cruijff. De gemiddelde Ajax-supporter is zo afgestompt dat hij werkelijk denkt dat De Meer een wipje maakte met het Olympisch Stadion en zo negen maanden later Neerlands grootste speler ooit werd geboren (met een Ajax-logo op zijn voorhoofd). Alsof zoiets niet puur toeval is…
Omdat ik niet zo wil zijn als zij, een paar naakte en droge feiten die er wel degelijk toe doen. Ajax is de grootste club van Nederland. Won de meeste en mooiste prijzen. Heeft de meeste supporters. Bracht de meeste topspelers voort (wat dat ook moge betekenen) en Cruijff is en blijft inderdaad de grootste die we ooit gezien hebben. God hebbe zijn ziel.
Ajax is een prachtige club en mondiaal gezien een uithangbord van het Nederlandse voetbal. Tot slot is Ajax met afstand de rijkste club van ons land. Dat dit alles zorgt voor een onmetelijk zelfvertrouwen en branie is een understatement: de gemiddelde Ajax-supporter is arrogant en gaat daar zelfs prat op.
Daar media als Voetbalprimeur een vette rode baan over zich hebben, is het een houding die ook hier vaak te ontwaren is. De experts van veel internetmedia speuren dagelijks naar weetjes uit pakweg de Nijkerker Courant om meer te weten te komen over de nieuwe Bergk… euh Donny van de Beek. Een simpele CTRL+F + Ajax zegt genoeg. Overigens: doe dit ook eens met De Ligt en De Jong en snap waarom Van Persie afgelopen week het woord ‘hype’ in de mond nam. En ja: het zijn 2 toptalenten. Met nog heel veel te bewijzen.
Maar laten we vooral Van Persie affikken. Hoe durft hij immers objectief te zijn..?
Is het omdat ik een PSV’er ben dat ik zie dat De Ligt nog regelmatig zijn foutjes heeft? Is dat ook de reden dat ik zie dat De Jong nog voldoende zwakke punten heeft? Of probeer ik gezond kritisch te zijn? Zijn er Ajacieden die zichzelf serieus nemen en durven te zeggen dat Benfica, Athene en Munchen ook maar zijn te vergelijken met Inter, Tottenham en Barcelona? Is het een mening dat de overwinning op Benfica een gelukkige was maar desalniettemin voor een ridicule euforie heeft gezorgd? En dan de prietpraat over de Europese zegetocht na overwinningen op onder meer de Griekse nummer 4, de Belgische nummer 5 en de Oostenrijkse nummer 6: even vermoeiend als lachwekkend. Kenmerkend voor Ajax.
Net zo kenmerkend als de constatering dat PSV vooralsnog voornamelijk clubs uit het rechterrijtje heeft gehad en daarom bovenaan staat in de Eredivisie. Alsof het te verdedigen valt dat Ajax na een investering van 50 (!) miljoen gelijk speelt tegen Heracles. Feiten: PSV werd weggetikt deze week. En Ajax staat tweede na onder meer een 3-0 verlies tegen PSV…
Lucas Ursem

Facebook Comments