Home Columns Column: Bekrompenheid Ajax en Feyenoord bracht Bergwijn bij PSV

Column: Bekrompenheid Ajax en Feyenoord bracht Bergwijn bij PSV

49
0

Als Steven Bergwijn het over PSV heeft spreekt hij voornamelijk over de warmte van de club en de manier waarop hij 8 jaar geleden op de Herdgang ontvangen is.

Algemeen bekend is dat Bergwijn zijn jeugdopleiding begon bij Ajax maar die club op dertienjarige leeftijd moest verlaten, waarna hij PSV zijn volgende halte werd. Ajax adept Henk Spaan onthulde deze week meer over het vertrek van Bergwijn bij Ajax en de wijze waarop dat vertrek tot stand kwam is de Amsterdamse club ten voeten uit.


De soms arrogante jeugdtrainers op de Toekomst zijn vaker onderwerp van gesprek als het gaat over zogenaamde conflicten rond jeugdspelers die de club moeten verlaten. De aanleiding van het vertrek van Bergwijn uit Amsterdam is wat dat betreft tekenend voor de bekrompenheid van de club uit Amsterdam.

Een incident tijdens een jeugdtoernooi in Zweden lag namelijk ten grondslag aan het vertrek uit de hoofdstad, onthulde Henk Spaan afgelopen week in zijn boek Nouri, de belofte. Bergwijn gold samen met Nouri als een grote belofte, maar werd in Zweden op de bank gezet door jeugdtrainer Orlando Trustfull. De vader van Bergwijn begon vervolgens met een witte zakdoek te zwaaien, tot grote woede van Trustfull. De arrogante Trustfull voelde zich gekrenkt en wilde al snel laten zien wie nu eigenlijk de baas was.

Bergwijn werd vervolgens weggestuurd, tot groot onbegrip van voormalig jeugdtrainer Hans Bergsma. De vader van AZ-verdediger Léon Bergsma noemt de beslissing van Trustfull en toenmalig hoofd jeugdopleidingen Jan Olde Riekerink ‘een grote fout’. “Ten slotte heeft PSV niet eens een vergoeding hoeven betalen, ze lieten Steven zomaar gaan. Ik vond het verschrikkelijk”, aldus Bergsma in het boek van Spaan wat afgelopen week gepresenteerd werd.

Maar dan is daar altijd nog Feyenoord; de zogenaamde derde ‘topclub’ van Nederland. De club waar men met miljoenen investeringen jarenlang de jeugdopleiding als belangrijkste uithangbord van de club zag, deed ook een bekende duit in het zakje als het over het karakter en de bekrompenheid van een voetbalclub gaat.

Feyenoord en Steven Bergwijn hadden het vizier namelijk gericht op een samenwerking maar die kon uiteindelijk geen doorgang vinden omdat club en speler (lees familie) het niet eens werden over….de reiskosten.

De poging van Feyenoord voor Bergwijn draaide uiteindelijk op niets uit waarna de familie Bergwijn met open armen door PSV werd ontvangen, zo lieten Wilfred Genee en Valentijn Driessen vrijdagavond weten bij Veronica Inside. ‘Club en speler konden het niet eens worden over de reiskostenvergoeding. En ze konden hem natuurlijk niet met dat Feyenoord-busje in Amsterdam ophalen. Als je daarmee door de Jordaan rijdt, ligt die zo in de gracht’, aldus Driessen.