Home Columns Column: Aandachtsbeluste Aad de Mos is alle schaamte voorbij

Column: Aandachtsbeluste Aad de Mos is alle schaamte voorbij

5707
0

Worden we onderhand niet eens doodmoe van Aad de Mos? Velen van ons wel.

Dat kan ook haast niet anders als je je zo profileert zoals de Mos doet. Doodvermoeiend, is de beste omschrijving voor diegene die het kort willen houden.


De Hagenaar is verworden van voetbaltrainer tot doodvermoeiend social media persoon. Aad de Mos met zijn kleinzoon op de Herdgang, Aad de Mos in de persruimte van PSV op de Herdgang, dan weer Aad de Mos met zijn kleinzoon trappend tegen een balletje op de velden van de Herdang. Dan weer Aad de Mos bij Ziggo en als overtreffende trap Aad de Mos die eigen ‘Aad de Mos content’ maakt. Met telefoon, op afstand filmend door zijn vrouw en zelf insprekend. Steeds opnieuw alles in de Ik vorm. Ik bij KV Mechelen, Ik bij Anderlecht, Ik bij PSV, Ik bij Ajax, ik…ik overal.

Kent u de Herdgang bastards, zoals de oudere leuke mannen op de Herdgang genoemd worden? Leuke persoonlijkheden, die graag mopperen op PSV. Wel, Aad de Mos is de meest vervelende bastard van de Herdgang al lang voorbij. De Mos kraakt PSV tot op het bot af maar loopt gerust ongevraagd met zijn kleinzoons de velden van de Herdgang op om een balletje te trappen om daarna ongevraagd de persruimte in te stappen. Geen enkele gêne, de Mos doet het gewoon.

Weekblad VI maar ook Ziggo en Fox Spots vragen de Mos graag om zijn mening omdat de aandachtsbeluste Hagenaar nu eenmaal wel een mening verkondigt. Vorige week werd de Mos door VI weer in het spreekwoordelijke zonnetje gezet, want zo ziet Aad dat zelf. Een ‘moment of attention’, wat hij maar al te graag aanpakt. Geef de Mos op zondagavond bij Ziggo het woord over een bepaald onderwerp of speler en binnen enkele momenten draait de aandachtsgeile maar feitelijk onzekere voetbaltrainer, de vraag om en laat het onderwerp keren naar iets wat hij zelf heeft meegemaakt. Je ziet de andere tafelgasten vaak denken: ‘daar heb je hem weer met zijn aandachtsbeluste opschepperij’.

Weet u wat het is? Aad de Mos heeft een minderwaardigheidscomplex. Dat is het en niets meer of minder. Een heel groot minderwaardigheidscomplex. Overal waar Aad de Mos is, is hij een unieke voetbalpersoonlijkheid. Wat uniek is hij wel. Daar kunnen we niet omheen. Aad de Mos is uniek omdat hij van alle trainers in Nederland en ver daarbuiten, het grootste aantal ontslagen achter zijn naam heeft staan. Een kleine opsomming daarvan: De Mos genoot zijn ontslag bij KV Mechelen, bij Anderlecht, bij Ajax, bij PSV, bij Werder Bremen, bij Standard Luik, bij Sporting Gijon, bij Sparta, bij Vitesse.

De grote successen waar hij nog altijd op teert boekte Aad bij KV Mechelen,
waarmee hij kampioen werd, de Europa Cup II en de Europese Super Cup won. Dat gebeurde in tijdperken dat het winnen van een Europacup nog iets makkelijker en minder gecompliceerd was dan in het huidige tijdperk van voorronden en lotingen. (lees: selecties) Verder werd hij een keer kampioen met Ajax en een keer met Anderlecht. Maar dat is allemaal alweer een jaar of 30 geleden (1982-1991).

Sindsdien grossierde Aad Afkoopsom vooral in het opstrijken van afkoopsommen. Vandaar ook zijn bijnaam. We zouden het eigenlijk eens simpel moeten houden; moeten we uitspraken voor waar aannemen van een voetbaltrainer die letterlijk en figuurlijk overal op straat is gezet?

Bij PSV, Werder Bremen, Standaard Luik, Sporting Gijon en Urawa Red Diamonds
was hij maximaal één jaar werkzaam. Prijzen bleven in die periode uit. Het
enige dat hij nog wist te veroveren was de Crown Prince Cup in Saudi-Arabië.
Iets waar hij nog trots op is ook.

Overal vraagt Aad de Mos aandacht: op tv, in kranten en zowat dagelijks via Twitter of Instagram. De Mos moet en zal de aandacht trekken en daar gaat hij ver in. De Mos bezigde vorige week nog een uitspraak in VI: ‘Technisch directeur lijkt mij een makkelijk beroep. Natuurlijk wel.’ Ach, trek zelf uw conclusie..

Het moet voor de interviewer van weekblad VI een kostelijke middag geweest zijn. Een man van 72 die zo graag waardering en aandacht wenst. De Mos bezigt die middag nog meer uitspraken: Ik ken alle goede spelertjes in de diverse leeftijdscategorieën: Onder-15, Onder-17, Onder-19.’

Maar Aad speelt ook graag ‘td’tje’, zoals het zelf zegt: ‘Soms zit ik voor mezelf td’tje te spelen. Dan denk ik: Hé, PSV, pak die keeper van FC Basel. Niet meer loslaten. Als ze mij vragen: Zoek eens een goede linksback en een goede verdedigende middenvelder, dan kom ik binnen twee weken wel terug met iets. Die hoef ik niet 28 keer te laten bekijken’, aldus de Mos.

In gesprek met VI zegt hij ook plots als zijn telefoon oplicht: ‘De technisch directeur van Lazio’. Tja..Aandacht en even laten weten dat hij heel serieus genomen dient te worden. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat een serieus medium als VI deze man überhaupt nog wenst te interviewen. Wie meldt er nu aan een onbekende interviewer dat de technisch directeur van Lazio belt? Dat zit zo: dat doen alleen lieden met een minderwaardigheidscomplex, die alle schaamte voorbij zijn..

Redactie PSV Inside


Facebook Comments