Home Columns Column: ‘20% kans op de titel’ uitspraak is een uitspraak voor de...

Column: ‘20% kans op de titel’ uitspraak is een uitspraak voor de binnenwereld van Toon Gerbrands

850
0

Volgens commercieel directeur Frans Janssen bedoelde Roger Schmidt het niet zoals het geïnterpreteerd werd.

De 80%-20% opmerking van Roger Schmidt over de titelkansen van PSV ten op zichte van Ajax maakte eerder dit seizoen en afgelopen week vele tongen los. Kan een trainer van PSV zulke uitspraken wel bezigen als er de duidelijke ambitie bestaat om landskampioen te worden? Vorige week kwam het opnieuw ter sprake in de Skiete Willy Podcast van Voetbal International. PSV clubwatcher Marco Timmer stelde dat de trainer van PSV zulke uitspraken eigenlijk niet kan communiceren naar de achterban.

Roger Schmidt zei na de met 5-0 verloren wedstrijd tegen Ajax dat de Amsterdammers tachtig procent kans maken op de titel en PSV maar twintig. De uitspraak kan natuurlijk ook met forse teleurstelling te maken kunnen hebben maar Schmidt blijft achter zijn uitspraak staan naar nu blijkt. Want de Duitser sprak daags voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse opnieuw over de minimale kansen op de titel. Feitelijk herhaalde Schmidt zijn visie op de race om de landstitel, zo kwam naar voren in de Skiete Willy Podcast van afgelopen week. ‘Schmidt kreeg de vraag en herhaalde zijn antwoord. Hij vindt zelfs dat dat voor het seizoen al zo is. Dat past toch niet bij PSV?’, zegt PSV clubwatcher Marco Timmer over de opvallende uitspraak.

Frans Janssen, gast van de Podcast, nuanceerde de uitspraak en zegt: ‘Ik weet wat de trainer bedoelt. Ik snap wel dat supporters denken: mijn trainer acht de kans op de titel klein, daar zit ik niet op te wachten. Maar hij bedoelt het anders. Iedereen kijkt naar de Formule 1, dat is een hype. De kans dat Red Bull of Mercedes daar wint, is misschien wel negentig procent. Zou het dan gek zijn als de baas van Ferrari zoiets zegt? Roger zegt niet dat hij er niet alles aan wil doen om kampioen te worden, dat wil hij wel”, aldus Frans Janssen.

PSV staat in de Eredivisie op een prima positie die perspectief biedt op een goede tweede seizoenshelft en dus is er alle kans op succes. Hoe kijkt Toon Gerbrands aan tegen de uitspraak van Roger Schmidt? Gerbrands staat bekend als een algemeen directeur die niet denkt in excuses en feitelijk stelt dat er in de topsport helemaal geen excuses gelden. Toch weet Gerbrands in het openbaar niet op de uitspraken van Schmidt te reageren. Het heeft er ook alle schijn van dat de uitspraak van Schmidt over de kansen in percentages op de landstitel niet is besproken in de directiekamer. Niet recent en ook niet voorheen.

Roger Schmidt bezigde zijn uitspraak meteen na de nederlaag tegen Ajax maar herhaalde het vorige week daags voor de wedstrijd tegen Vitesse nogmaals. Dat duidt er op dat de directie van PSV hier in zijn geheel niet over gesproken heeft met Schmidt. De 80%-20% uitspraak is namelijk een typische uitspraak voor in de directiekamer. Toon Gerbrands spreekt als directielid geregeld over een duidelijke binnen- en buitenwereld van de club. In de binnenwereld van de club wordt het beleid uitgestippeld en gecontroleerd door de RvC. Discussies over de te volgen koers, het beleid en andere belangrijke beslissingen worden ook in de binnenwereld van de club genomen. Richting de buitenwereld dienen de rijen gesloten te zijn en te blijven en dient een ieder dezelfde ambitie en doelstellingen uit te stralen. Ja, natuurlijk wil Roger Schmidt landskampioen worden maar de vooraanstaande Duitse coach mag het best wat meer uitstralen.

In Rotterdam en Alkmaar wordt er niet gesproken over percentages en/of minimale kansen op de landstitel. Althans, het wordt niet naar buiten toe gecommuniceerd. Zou Roger Schmidt tijdens de contractonderhandelingen met PSV eind 2019, begin 2020 ook dergelijke uitspraken gecommuniceerd hebben richting de PSV directie? De ‘20% kans op de titel’ uitspraak is in ieder geval een uitspraak voor de binnenwereld van Toon Gerbrands en niet een boodschap voor een ieder die PSV aanhangt, nauwgezet volgt of lief heeft.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here