Home Nieuws Collegialiteit | ‘Opnieuw assistent worden zou een trap na zijn aan Van...

Collegialiteit | ‘Opnieuw assistent worden zou een trap na zijn aan Van Nistelrooij’ of gaf Rutten al een trap na?

14406
0

De perskamer van AZ Alkmaar, net na AZ – PSV. Fred Rutten schuift aan en krijgt vele vragen op zich afgevuurd. Ook over zijn toekomst.

Dat was het dan, seizoen 2022-2023. Fred Rutten is assistent-trainer én hoofdtrainer bij PSV. Of toch niet? Fred Rutten kreeg lastige vragen op zich afgevuurd van Helene Hendriks maar daar later meer over.

Rutten wist PSV naar de tweede plaats te loodsen en dus waren de credits voor de tot hoofdcoach verworden assistent-trainer. Fred Rutten is altijd zichzelf maar Fred Rutten valt soms ook uit de toom als er een camera op hem gericht is. Dan blijkt communiceren toch ineens een stuk anders te gaan. Dan draait Rutten nogal eens om de hete brei heen. Zo ook afgelopen weken. Want wat wil Fred Rutten nu eigenlijk? Het ging over haarscheurtjes met Ruud van Nistelrooij, de eerste barstjes en over de toekomst van Rutten, die zich eigenlijk gewoon een hoofdtrainer voelt.

Dat Fred Rutten zich een hoofdtrainer voelt is niks mis mee maar hoofdtrainer bij PSV? Is dat dan nog een optie, werd er ook in de perskamer in Alkmaar voorzichtig geopperd. Het spreekwoord ‘zeg nooit nooit’, kwam daarna weer naar voren. ‘In voetballand is niets te voorspellen’, gaf Rutten nog aan. Overigens op de voor hem kenmerkende wijze. Voorzichtig, niet volmondig, niet direct en vaak met een omweg.

Terug naar de vragen van Helene Hendriks. Rutten zei heel collegiaal te zijn omdat hij eerder clubs in het verleden heeft afgewezen maar deze clubs nooit openbaar heeft gemaakt omwille van collegialiteit naar de trainer de specifieke geweigerde club daarna wel ging trainen. De vraag luidt nu: is Fred Rutten zo collegiaal? Rutten kreeg net na AZ – PSV namelijk de vraag van Hendriks of hij hoofdtrainer van PSV zou willen worden. Het antwoord laat zich raden. Voorzichtig, niet volmondig, niet direct en met een omweg, zei Rutten zeker geen nee.

In één van de vele nabesprekingen van het seizoen, bij de Peesjevee Podcast, komen de woorden van Fred Rutten ook ter sprake.

“Fred Rutten heeft deze klus maar gedaan en daarvoor mag je hem best op de troon zetten”, vertelt PSV-watcher Rik Elfrink in de bewuste podcast. “Uit de spelersgroep is kennelijk gekomen dat Rutten het moest doen. Rutten is erg populair binnen de groep. Het zou iets kunnen zeggen voor volgend seizoen. Hij liet wel een deurtje open, maar ik denk niet dat PSV hem als hoofdtrainer op het oog heeft. Maar in een nieuwe constellatie zou hij door kunnen gaan.”

“Dat zou mij erg verbazen”, reageert collega-journalist Paul Post. “Hij heeft aan het einde van dit seizoen aangegeven dat hij meer hoofdtrainer is dan assistent. Om dan opnieuw als assistent aan de gang te gaan, zou een beetje een trap na zijn aan Ruud van Nistelrooij. Dat is zijn goed recht, maar het zou een trap na zijn”, zegt Post over een mogelijke trap na, die Rutten wellicht al gegeven heeft door na AZ – PSV niet uit te spreken dat hij geen hoofdtrainer van PSV zou worden.

“Het is hoe je het wil interpreteren”, zegt Elfrink vervolgens. “Ik denk dat het ook met karakters te maken heeft. Je hoort toch veel dat Van Nistelrooij de jonge trainer was die veel sturing nodig had, maar zich toch weinig van Rutten aantrok. Dan kan ik me voorstellen dat Rutten zich het vijfde wiel aan de wagen heeft gevoeld. En André Ooijer ook”, klinkt het.


Vorig artikelFranse journalist: Transfer Ibrahim Sangaré naar PSG gaat niet door
Volgend artikelVersterkingen lijken op komst: ‘Justin Kluivert is een heel goede optie’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in