Home Nieuws Belangrijke week voor PSV: Hoe presteerde PSV in de historie op de...

Belangrijke week voor PSV: Hoe presteerde PSV in de historie op de UEFA-coëfficiëntenlijst?

1084
0

Het Nederlandse voetbal is aan een enorme opmars bezig op de Europese UEFA-coëfficiëntenlijst. De Nederlandse clubs komen in de buurt van Frankrijk en Portugal.

Hoe presteerde PSV in de historie op de UEFA-coëfficiëntenlijst? Als de geschiedenis van PSV wordt doorgelicht springt eruit dat de club in 1988 natuurlijk de UEFA Champions League won en in 1978 werd de UEFA Cup. PSV stond in de jaren negentig telkens nabij plaats dertig op de UEFA – coëfficiëntenlijst.

Sinds de eeuwwisseling is er een metamorfose gaande. In het de eerste jaren 00 werden er Europese successen geboekt in de Champions League (2004-2005, halve finale) en in de UEFA – Cup (kwartfinale uitgeschakeld door Feyenoord na penalty’s). In het 2007 stond PSV dan ook twaalfde op de UEFA – club ranking!

Dieptepunt
PSV-directeur Toon Gerbrands sprak in juni 2019 de doelstelling uit om in 2023 bij de beste 32 van Europa te zitten met PSV. Met in zijn achterhoofd de mogelijke wijziging van de Champions League opzet.

PSV staat twee seizoenen na die uitspraak op achterstand ten opzichte van doelstelling. De afgelopen seizoenen is er matig gepresteerd in Europees verband. PSV had in het seizoen 2015-2016 voor het laatst een hoge score op de UEFA-coëfficiëntenlijst: 18.000. De jaren daarna ging het beduidend minder. De club beleefde in 2017 een dieptepunt onderuit in de voorronde van de Europa League tegen het Kroatische NK Osijek. Voor het eerst in 43 jaar werd er geen Europees voetbal gespeeld.

Het ligt voor de hand dat de UEFA bij de ticketverdeling voor de aangepaste Champions League in 2024 gaat kijken naar de coëfficiënten. Dan zijn de prestaties van 2018 tot en met 2023 van extra belang. Laat PSV het in het seizoen 2018-2019 en in 2020-2021 net enorm slecht hebben gedaan. PSV moest in 2020-2021 haar meerdere erkennen in het Oostenrijkse Lask Linz en het Portugese Sporting CP in de groepsfase van de Europa League.

Gevolgen
Dat heeft tot gevolg dat de ploeg van Roger Schmidt de komende jaren een inhaalslag zal moeten maken. Te beginnen met het komende seizoen. Misschien wordt dit seizoen wel cruciaal. Opnieuw een lage score zal betekenen dat de opgelopen schade bijna niet meer te repareren valt.


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here