Home Nieuws Ongekende zwart-wit conclusies regeren de media na verlies PSV in Utrecht

Ongekende zwart-wit conclusies regeren de media na verlies PSV in Utrecht

25
0

Professionele journalisten en analisten rijgen daags na de ongelukkige nederlaag van PSV in Utrecht de zwart-wit conclusies aaneen.

Het is ongehoord wat voor conclusies er getrokken worden na de eerste nederlaag van het seizoen. In speelronde tien, op een derde van de competitie, loopt PSV tegen de eerste en zeker geflatteerde nederlaag aan maar de competitie is voorbij, stelt Valentijn Driessen in de Telegraaf. Het is amateurisme ten top wat het niveau van een deel van het vaderlandse journaille aangaat.

Vorig jaar rond dit tijdstip concludeerden analisten als Kenneth Perez maar ook Pierre van Hooijdonk dat PSV en Ajax alleen in de onderlinge topper van maart 2019 nog punten zouden verspelen omdat het niveauverschil te groot zou zijn met de rest van de Eredivisie.

Nog geen paar weken later verloor PSV bij Feyenoord, verspeelde het punten in Emmen, Utrecht, Heerenveen en Arnhem en verloor Ajax van Heracles, Feyenoord en AZ. Tussendoor pakte Heerenveen nog onverwacht een punt in de Arena. Vormverlies, blessures, vermoeidheid en schorsingen zijn andere ingrediënten die er voor kunnen zorgen dat PSV en Ajax punten kunnen gaan verspelen maar nauwelijks een jaar later trekken de heren journalisten en analisten weer dezelfde kortzichtige conclusies. Enkele weken geleden werd er gesteld dat beide clubs geen punten meer zouden verspelen maar twee voetbalavonden in Waalwijk en Utrecht laten iets anders zien: er kunnen in uitwedstrijden iedere keer opnieuw zomaar punten worden verspeeld.

Driessen noemt de resultaten van de top-twee in de tiende speelronde ‘de eerste aanzet tot het opnieuw mislopen van het kampioenschap van Nederland door de Eindhovenaren’. ‘Ajax heeft individueel en als team een betere selectie dan PSV. De verzameling kwaliteitsrijke individuen in Eindhoven zijn allemaal offensief ingesteld, maar defensief is sprake van een kwetsbaar stelletje. Het geheel is niet in balans’, schrijft de verslaggever van De Telegraaf.

‘Het was gewoon wachten op de eerste serieuze misstap van PSV en die kwam dus zaterdag in ronde tien bij FC Utrecht’, vervolgt hij. ‘En wie de frustratie en verloren zelfbeheersing bij sommige schandalig ontspoorde PSV’ers zag, terwijl de ploeg na de onfortuinlijke achterstand tegen FC Utrecht het beste spel van het seizoen op de mat legde, weet dat de strijd om de landstitel is gestreden.’

Driessen gaat verder en overdrijft nogmaals: ‘Vraag is alleen: wanneer in het voorjaar overhandigt KNVB-directeur Eric Gudde de kampioensschaal aan Dusan Tadic. In de tiende speelronde is de Vorentscheidung, de voorlopige beslissing, gevallen en de Eredivisie is gespeeld. Het aftellen is begonnen.’

Ook een gerespecteerd en kundig journalist als Rik Elfrink leek zaterdag mee te gaan in de negativiteit rond PSV terwijl het toch echt maar één enkele wedstrijd is die verloren is. Elfrink schreef na de wedstrijd in Utrecht dat PSV het seizoen zeker nog niet als verloren behoeft te beschouwen maar dat deze klap wel heel hard aan komt. Om überhaupt al melding te maken over wel of geen verloren seizoen, snijdt totaal geen hout na 10 gespeelde wedstrijden en één ongelukkige nederlaag.

Het is aan Mark van Bommel en zijn mannen om dit verlies spoedig te verwerken en er lering uit te trekken. LASK Linz en AZ zijn daarin wellicht de ideale tegenstanders. Zoals het PSV al jaren vergaat zal ook nu spoedig herstel volgen, opdat alle doemdenkers en zwart-wit denkende journalisten en/of analisten hun mening snel weer kunnen bijstellen.


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here