Home Columns Als clubs zich groter voor willen doen dan ze zijn: ‘Ajax wilde...

Als clubs zich groter voor willen doen dan ze zijn: ‘Ajax wilde de boel een beetje opstoken met interesse in Bergwijn’

192
0

Net na het einde van de vorige competitie werd duidelijk dat Ajax zichzelf een te groot jasje wilde aanmeten.

De club uit Amsterdam wilde de grote club uithangen en de behaalde landstitel in combinatie met de halve finale Champions League deed de rest. Steven Bergwijn zou in de belangstelling van Ajax staan en even leek PSV in rep en roer.

Maar wie toen al realistisch en nuchter het bericht kon overzien, kon al snel concluderen dat Amsterdamse grootspraak en feitelijk misplaatste arrogantie ten grondslag lag aan het overtrokken nieuwsbericht. De Telegraaf was erg stellig in de berichtgeving want de krant wees naar de zaakwaarnemer van Bergwijn als bron van het bericht.

Ajax had inderdaad navraag gedaan bij het management van Bergwijn. Prompt werd er historisch gezien van alles bijgehaald, zoals situaties van 30 jaar geleden waarin PSV precies hetzelfde deed. Namelijk grote belangrijke spelers bij de concurrent weghalen om vervolgens successen mee te behalen. Het rijtje Koeman, Vanenburg, Arnesen en Ivan Nielsen (Feyenoord) is iedere voetballiefhebber bekend. PSV moest dus maar niet zeuren en klagen als nu zoveel jaar later hetzelfde zou gebeuren.

Feit is dat De Amsterdamse club nooit concreet is geweest voor Bergwijn en ook nooit concreet kon worden voor PSV’s parel uit de jeugdopleiding. Je moet toch ook wel een aantal keer op je achterhoofd gevallen zijn om een speler voor wie weet 40 miljoen plus binnen te halen, die 8 jaar terug voor niets de deur uit is gelopen. Nee, Ajax wilde gewoon de grote club spelen. De landstitel was net binnen gehaald, mede dankzij Jeroen Zoet en Daniel Schwaab in combinatie met de VAR die bewuste voor PSV vervelende lentedag in maart.

Ajax wilde zo graag eens die Bayern München rol vertolken. Het werd geholpen door diverse media en voegde de daad bij het woord door zaakwaarnemer van Kooperen te benaderen inzake Bergwijn. Zoals het sportforum van de NOS al concludeerde (zie hieronder) was het niet meer dan grootspraak te noemen en een beetje vervelend willen doen richting de concurrent.

Hoe durf je navraag te doen bij een zaakwaarnemer van een speler waarvan je op voorhand weet dat een transfersom onder de 40 miljoen euro niet voldoende zal zijn diezelfde speler over te kunnen nemen? Hoe durf je navraag te doen bij een zaakwaarnemer van een speler als diezelfde speler zich bij jouw club niet anders of beter zal ontwikkelen dan bij de club waar hij nu speelt? Hoe durf je navraag te doen als je zelf nooit meer dan 18 miljoen euro voor een speler uitgegeven hebt en je weet dat Bergwijn minimaal 40 miljoen moet kosten? Sevilla FC is ondertussen met de neus op de feiten gedrukt wat de gewenste transfersom voor Bergwijn aangaat. Want 30 miljoen plus 4 miljoen aan voorgestelde bonussen was uiteindelijk niet voldoende om Bergwijn over te nemen van PSV.

Voetbal International publiceerde deze week een artikel waarin het aanstipte dat de inkomsten van de Amsterdamse club voor ruim 60% gebaseerd zijn op UEFA inkomsten en derhalve verre van structureel zijn. In Amsterdam denken ze al snel dat de huidige rijkdom eeuwig zal zijn maar een jaartje Europa League zal meteen een enorme druk op de begroting geven. Dat is precies het verschil tussen PSV en Ajax en de situatie in bijvoorbeeld Duitsland, waar Bayern München elk seizoen in elke sportieve situatie twee keer meer inkomsten en dus twee keer meer te besteden heeft dan nummer twee Borussia Dortmund.

In dat kader was Marc Overmars onlangs nog de verstandigste door uiteindelijk te verkondigen dat een transfersom van 40 miljoen plus voor Bergwijn PSV niet zwakker maakt maar juist sterker zal maken. Ajax teert immers 40 miljoen in op het eigen vermogen en PSV wordt financieel daadkrachtiger gemaakt. Zolang Steven Bergwijn nog geen grote wedstrijden en internationale duels weet te beslissen, zal zijn waarde nooit de nu genoemde bedragen gaan overstijgen en dus zou Ajax nooit meer kunnen cashen dan het aan PSV zou betalen bij een uitgaande transfer van Bergwijn. De opmerking in het NOS item van Sjoerd Mossou, dat PSV het ‘opgeeft’ als het Bergwijn verkoopt aan Ajax is natuurlijk niet realistisch, zo zag ook Overmars in want zoals gezegd maak je je concurrent 40 miljoen euro sterker.

Kortom, als clubs zich groter voor willen doen dan ze zijn, ontstaat er vaak sneller een situatie waarna je kunt concluderen: hoogmoed komt voor de val….


Facebook Comments Box

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here