Home Nieuws AD Sportwereld: Waar ligt de top van Luuk de Jong?

AD Sportwereld: Waar ligt de top van Luuk de Jong?

9
0

Aan de hand van een analyse van PSV’s topschutter, blikt AD Sportwereld vooruit op een vervolg van de internationale carrière van Luuk de Jong. De benaming topschutter gaat wel degelijk op voor Luuk de Jong, de spits scoort aan de lopende bank en is ook een meester in het voorbereiden van doelpunten. Als de voortekenen niet bedriegen is Luuk de Jong aan zijn laatste maanden als PSV spits bezig en zal hij in de zomer het stokje overdragen aan de mokkende Jurgen Locadia.

Analyse AD Sportwereld:

Luuk de Jong en PSV vormen een succesvolle combi. In 53 wedstrijden heeft hij al 50 doelpunten gemaakt of aangebracht. Maar op welk niveau moeten we hem inschalen in het buitenland? Wat vraagt het om spits te zijn in de top van Engeland of in de Duitse en Spaanse subtop? Voormalig Manchester United-scout Ed van Stijn en oud-aanvaller Arnold Bruggink kennen die eisen. Samen met AD Sportwereld schatten ze in waar De Jong het best past.

In het verleden redde De Jong het niet bij Borussia Mönchengaldbach. Maar volgens Bruggink kan de PSV’er nog steeds een goede spits worden in de Bundesliga. ,,Neem HSV, dat blijf ik een mooie club vinden. Die hebben Lasogga als spits. Nou, Luuk is echt veel beter. Maar hij weet het zelf het beste, hij heeft de Bundesliga al eens meegemaakt.”
 Van Stijn ziet De Jong in de categorie Bas Dost. ,,Bij een club als Wolfsburg is het Dost gelukt om te scoren. Maar: ook hele periodes niet. Een verhaal van op en af.”  

Subtop Spanje
Bruggink speelde ook in Spanje. Qua voetbalcultuur weer anders dan Duitsland of Engeland. ,,In Spanje kunnen alle aanvallers goed voetballen. Ook bij de nummer 18 in de Primera Division.” Toen hij voor Mallorca speelde viel hem op dat elk team wel vier spelers had die zo even een vrije trap in de kruising schoten. En, zegt hij: elke Spaanse club heeft meestal al twee goede spitsen rondlopen. ,,Als aankoop moet je altijd concurreren.”

Los daarvan denkt Bruggink dat de meeste Spaanse subtoppers of goede middenmotors transfersommen voor spitsen á la De Jong niet meer kunnen betalen. ,,Hooguit Sevilla. Of Valencia.”  

Niveau PSV
Op het niveau van PSV is De Jong een voorbeeldige spits. ,,Harde werker, mentaal sterk, prima houding en uitspraken als aanvoerder voor de camera,” somt Van Stijn op. Daarom: Dé spits van PSV blijven de komende jaren is ook een rol die onze deskundigen voor zich zien. ,,Financieel zal het buitenland een afweging kunnen zijn, maar hij weet ook wat ie opgeeft als ie weg zou gaan,” gelooft Bruggink. ,,Zeker als PSV opnieuw kampioen wordt en weer Champions league speelt.”  

In het hoofd van de tegenwoordige FOX-analist zitten nog twee ander scenario’s. ,,Bij De Jong denk ik ook wel eens aan de topclubs in Portugal. Of eventueel aan Zenit St. Petersburg. Alleen: in Rusland ben je wel erg uit beeld in Nederland.” Maar Portugal, waar Ricky van Wolfswinkel het goed deed bij Sporting Portugal, waarom niet? Bruggink: ,,Daar zijn ook genoeg goede, vaardige spelers om de spits te bedienen.”


Facebook Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here